Balbínova poetická strana

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Balbínova poetická strana je česká strana s recesistickým zameraním. Stranu založila v roku 2002 malá skupinka recesitov v jednej vinohradskej krčme. Majiteľom, a zároveň lídrom Balbínovej poetickej strany (s titulom geniálny guvernér), je Jiří Hrdina. Strana sa hlási k odkazu Bohuslava Balbína, jezuitského kňaza a vlastenca.

Strana stála za bilboardami, ktoré zosmiešňovali Miroslava Kalouska. Vybrala si ho preto, že (ako povedal 22. mája pre MF Dnes geniálny guvernér strany Jiří Hrdina) „on je pre nás prototypom politikov, ktorí podľa nášho názoru v politike nemajú miesto (…) a svojou politickou prostitúciou, hrabivosťou a falošnosťou naháňajú rozčarovaných občanov späť do náruče zatiaľ ničnerobiacich komunistov“ [1].

Aj napriek svojmu charakteru má strana akýsi stručný program, ktorý má názov BalbíNew Deal, ktorého hlavnými bodmi sú zmena volebného systému do Parlamentu ČR, zjednodušenie podnikania, zavedenie rovnej dane, obmedzenie stánkového predaja, lieky hradené štátom, obmedzenie kamiónovej dopravy či školné na vysokých školách. Volebný program nie je formulovaný ako recesia.

Vo voľbách do Poslaneckej snemovne Paralamentu Českej republiky v roku 2006 získala strana 6 897 hlasov, tj. 0,12%.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Balbínovec Hrdina: Chci se bavit životem
  2. Volby PSPČR 2006

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]