Baničné

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sídlisko Baničné

Baničné je sídlisko nachádzajúce sa na juhozápadnom konci Ružomberka. Názov sídliska demoštruje banícku činnosť v jeho okolí v minulosti. Je zarezané do masívu jedného z hrebeňov Veľkej Fatry (Sidorovo – Veľká Skala). Tento fakt najlepšie vidieť na kaskádovitom usporiadaní ulíc, medzi ktorými je značné prevýšenie. Priemerné prevýšenie medzi jednotlivými kaskádami je cca 20 – 30 m.

Kostol sv. Petra a Pavla

Sídlisko sa začalo budovať v 60. rokoch 20. storočia na lúke medzi riekou Revúca a Dielcom. Sídlisko sa budovalo za účelom výstavby bytov pre zamestnancov ružomberskej celulózky SCP, n.p. a iných podnikov. Spočiatku išlo o rodinné domy a nízkoposchodové bytovky. V 70. rokoch sa sídlisko začalo rozširovať do svahu, čím vzniklo spomínané kaskádovité usporiadanie ulíc. Na kaskádach sa začalo so stavbou výškových panelových bytových domov. V súčasnosti prebiehajú snahy o revitalizáciu sídliska, v podobe kultivácie prostredia a budovania kultúrnych inštitúcií.

V Baničnom sa nachádza rímskokatolícky Kostol Sv. Petra a Pavla postavený v modernistickom štýle, v ktorom bola odslúžená prvá bohoslužba na Vianoce v roku 1996. Zo vzdelávacích inštitúcií tu funguje Základná škola na Sládkovičovej ulici a Združená stredná škola v Ružomberku. Priestor pre oddych ponúka viacúčelové ihrisko na Ul. I. Houdeka a množstvo menších pohostinstiev roztrúsených po celom sídlisku.

Doprava je riešená linkovými autobusmi Mestskej autobusovej dopravy. V minulosti sa neďaleko sídliska nachádzala železničná stanica Malé nádražie, ktorá bola súčasťou dnes už zaniknutej železnice Ružomberok-Korytnica.

V jeho okolí sa nachádzajú početné záhradkárske osady, lúky a polia. Z turistického hľadiska Baničné slúži ako východisko do okolitých pohorí Veľká Fatra a Nízke Tatry.

Súradnice: 49°04′10″S 19°17′46″V / 49,069318°S 19,296219°V / 49.069318; 19.296219