Barrow (rieka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Barrow (angl. River Barrow, ír. Abhainn na Bearú alebo An Bhearú) je rieka v Írsku. Je to druhá najdlhšia rieka na ostrove, meria 190 km a spolu s prítokmi odvodňuje juhovýchodnú časť ostrova. Spoločne s riekami Nore a Suir sa označuje ako The Three Sisters (tzv. Tri sestry).

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v pohorí Slieve Bloom Mountains, na úpätí Ridge of Capard (max. 509 m n. m.) v county Laois, južne od obce Clonaslee.

Priebeh toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie najprv na sever, výrazným oblúkom stočeným na severozápad sa najprv stáča východným smerom, nad mestom Monasterevin následne na juh a križuje koryto Grand Canal. Potom vytvára hranicu medzi grófstvom Kildare na východe a Laois na západe a v meste Athy sa od koryta rieky oddeľuje spomenutý Grand Canal. Na dolnom toku (pod mestom Bagenalstown) opäť tvorí hranicu medzi dvoma správnymi jednotkami, najprv medzi grófstvom Kilkenny na pravom a grófstvom Kildare na ľavom brehu, následne medzi grófstvom Kilkenny a Wexford. Pod mestom New Ross výrazne rozširuje svoje koryto a po pribratí rieky Suir ústi širokým estuárom (tzv. Waterford Harbour) do Keltského mora.

Prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

Mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Barrow postupne tečie cez tieto mestá:

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Rieka je splavná od ústia až po Athy, odkiaľ je možné pokračovať cez vedľajšiu vetvu kanálu Grand Canal (tzv. Barrow Line) až do Dublinu a do Írskeho mora. Na splavnom úseku rieky (100 km od sútoku so Suirou) je celkovo 23 priepustov. Na sútoku so Suirou stojí na ľavom brehu vodná elektráreň (oproti obci Cheekpoint).