Batman (komiks)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Batman je komiksová postava, vytvorená Bobom Kaneom a Billom Fingerom. Debutoval v Detective Comics #27 v máji 1939. Spolu so Supermanom je ikonickou postavou DC Comics a jedným z najslávnejších superhrdinov.

Batmanovo alter ego je Bruce Wayne, miliardár, ktorý sa rozhodol bojovať so zločinom v meste Gotham City pod maskou netopiera. Na rozdiel od mnohých podobných superhrdinov Batman nemá nijaké superschopnosti, je však atleticky a kondične vysoko zdatný a disponuje vyspelou technológiou.

Medzi najvýznamnejšie a prelomové komiksy o Batmanovi patria Návrat Temného Rytiera (The Dark Knight Returns), Ticho (Hush), Batman: Prvý Rok (Batman: Year One), Batman: Dlhý Halloween (Batman: The Long Halloween) a veľmi vplyvný Smrtiaci Žart (Batman: The Killing Joke).

Okrem komiksov je Batman aj televíznou postavou kreslených seriálov a populárneho seriálu Batman zo 60. rokov.

Batman bol spracovaný aj v niekoľkých filmoch. Prvým bol Batman z roku 1966, natočený podľa seriálu. Svetovú slávu potom Batman získal filmom Batman režiséra Tima Burtona a jeho pokračovaním Batman sa vracia (Batman Returns). Po Burtonovi prebral réžiu Joel Schumacher, jeho filmy Batman navždy (Batman Forever) a Batman a Robin (Batman & Robin) u fanúšikov aj kritikov prepadli[chýba zdroj].

Ďalšie uznanie priniesli až veľmi kvalitné rebootové filmy Christophera Nolana Batman začína (Batman Begins), Temný rytier (The Dark Knight) a Návrat Temného rytiera (The Dark Knight Rises). Práve vďaka úspechu Burtonových a Nolanových spracovaní je Batman najvýnosnejším filmovým superhrdinom všetkých čias[chýba zdroj].

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Batman