Bertha Benzová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bertha Benzová
nemecká priekopníčka automobilizmu
nemecká priekopníčka automobilizmu
Narodenie3. máj 1849
Pforzheim, Nemecko
Úmrtie5. máj 1944 (95 rokov)
Ladenburg, Nemecko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Bertha Benzová

Bertha Benzová rodená Cäcilie Bertha Ringer (* 3. máj 1849, Pforzheim, Nemecko – † 5. máj 1944, Ladenburg) bola manželka Karla Benza. Bola prvou ženou-vodičkou automobilu vôbec a tiež prvým človekom, ktorý uskutočnil diaľkovú jazdu v automobile. Vďaka jej prínosu a podpore manžela v jeho činnosti a propagácii jeho práce je považovaná za priekopníčku automobilizmu.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Karl Benz a Bertha Benzová s Benzovým patentovaným motorovým vozidlom
Benz Patent-Motorwagen Nr. 3 (1888)
Bertha Benz Memorial Route[1]
„Prvá čerpacia stanica sveta“ - mestská lekáreň vo Wieslochu, v popredí plastika na počesť Berthy Benzovej

Bertha Benzová sa narodila v roku 1849 v Pforzheime ako dcéra tesárskeho majstra Karla Friedricha Ringera. Vo veku 23 rokov sa 20. júna 1872 v Ladenburgu vydala za Karla Benza. Svojmu mužovi poskytovala v jeho úsilí značnú oporu a to nielen psychologickú. Ešte pred svadbou pomohla Benzovi z finančných ťažkostí. Vložila do jeho firmy svoje predčasne vyplatené veno, pomocou ktorého mohol Benz splatiť dlhy a vyplatiť spoločníka Augusta Rittera, ktorý ťažkosti spôsobil, a firmu tak zachránila pred bankrotom. Vyplatenie spoločníka umožnilo manželom Benzovým získať samostatnosť v rozhodovaní o ďalšom vývoji ich podniku.[2]

Neskôr, potom ako o Benzove patentované motorové vozidlo pri krátkych skúšobných jazdách (takmer stále ukončených poruchou) nebol očakávaný záujem prizerajúcich sa a potencionálnych zákazníkov, rozhodla sa podporiť manžela veľmi účinným spôsobom. 5. augusta 1888 bez vedomia svojho muža podnikla so synmi – štrnásťročným Richardom a pätnásťročným Eugenom v Benzovej trojkolke 106 km dlhú jazdu z Mannheimu do rodného Pforzheimu. Z Mannheimu odchádzala za svitania a cez Bad Schönborn a jeho časť Mingolsheim a Neulingen-Bauschlott došla k večeru do Pforzheimu. Medzitým, aby upokojila manžela, poslala mu telegram o úspešnej ceste. Hoci bola primárnym cieľom jazdy návšteva jej matky v Pforzheime, Bertha, ktorá o ovládaní automobilu na rozdiel od svojich synov nič nevedela, chcela tiež svojmu mužovi ukázať, aká dôležitá je verejná prezentácia vynálezu pre jeho komerčný úspech. Verejné predstavenie vozidla a marketing totiž Benz ako typický vynálezca podceňoval.[3]

Cestou musela Bertha Benzová riešiť mnoho technických a iných problémov. Napríklad keďže v tom čase sa nedal kúpiť benzín (Ligroin) inde, než v lekárni, keď pani Benzovej došlo palivo, stala sa mestská lekáreň vo Wieslochu pri Heidelbergu vlastne prvou „čerpacou stanicou“ na svete. Rovnako aj karburátor sa palivom často zanášal a upchával a bolo nutné ho čistiť, na čo Bertha používala dlhú a úzku sponu do vlasov. Bolo potrebné aj veľmi často dolievať vodu do odparovacieho, teda stratového chladiaceho systému, bezstratový systém vymyslel až o dvanásť rokov neskôr Wilhelm Maybach.

Táto prvá diaľková cesta priniesla záujem prizerajúcich sa, aj miestnych novín, rozptýlila tiež pochybnosti o spoľahlivosti a bezpečnosti „automobilov“ a položila tak základ budúcemu úspechu firmy. Prispela aj k mnohým technickým zdokonaleniam Benzovho vozidla, napríklad aj k pridaniu ďalšieho prevodu pre ľahšie zdolanie väčších stúpaní, ktorý v pôvodnom type chýbal a vozidlo tak bolo potrebné niekedy do prudšieho kopca tlačiť. Bertha Benzová sa do Mannheimu vrátila nasledujúci deň.

Bertha Benzová zomrela vo vysokom veku 95 rokov v Ladenburgu, meste v ktorom sídlila prvá dielňa Karla Benza.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Angela Elis: Mein Traum ist länger als die Nacht. Wie Bertha Benz ihren Mann zu Weltruhm fuhr. Hoffmann und Campe, Hamburg 2010, ISBN 978-3-455-50146-9.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Bertha Benz Memorial Route
  2. Prvá žena za volantom[nefunkčný odkaz]
  3. Tajná veľká cesta Berthy Benzovej[nefunkčný odkaz]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]