Beta-glukán

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Celulóza je príklad (1→4)-β-D-glukánu zloženého z glukózových jednotiek

Beta-glukány alebo β-glukány sú skupina β-D-glukózových polysacharidov, ktoré sa prirodzene vyskytujú v bunkových stenách obilnín, baktérií a húb, pričom majú značne rôzne fyzikálnochemické vlastnosti. Typicky majú β-glukány lineárny základ s 1–3 β-glykozidovými väzbami, ale líšia sa molekulovou hmotnosťou, rozpustnosťou, viskozitou, štruktúrou vetvenia atď., v dôsledku čoho majú u zvierat rozličné fyziologické účinky.

Pri dennom príjme aspoň 3 gramov buta-glukánu ovosnej vlákniny znižuje hladinu LDL cholesterolu, a teda môže znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb[1]. Beta-glukány sa používajú ako texturačné činidlá v rôznych nutraceutických a kozmetických produktoch a ako rozpustnovlákninové doplnky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ho, H., Sievenpiper, J., Zurbau, A., Blanco Mejia, S., Jovanovski, E., Au-Yeung, F., . . . Vuksan, V. (2016). The effect of oat β-glucan on LDL-cholesterol, non-HDL-cholesterol and apoB for CVD risk reduction: A systematic review and meta-analysis of randomised-controlled trials. British Journal of Nutrition, 116(8), 1369-1382. doi:10.1017/S000711451600341X

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Beta-glucan na anglickej Wikipédii.