Bezpečné priecestie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Železničné priecestie v Poľsku vybavené výstražnými svetlami

Bezpečné priecestie (poľ. Bezpieczny przejazd) je poľská osvetová kampaň, ktorá vyzýva účastníkov cestnej premávky (vodičov, chodcov, cyklistov...), aby boli opatrní a dodržiavali pravidlá cestnej premávky na železničných priecestiach. Ide o jednu z najväčších kampaní v Poľsku[1] a svojho druhu aj v Európe[2] a jej organizátorom je štátom vlastnená akciová spoločnosť PKP Polskie Linie Kolejowe, ktorá je správcom a prevádzkovateľom železničnej infraštruktúry v Poľsku.

Cieľom kampane je zmeniť prístup verejnosti a odstrániť neopatrnosť a nevhodné správanie všetkých účastníkov cestnej premávky vo vzťahu k železničným priecestiam, ako je jazda na červenú, obchádzanie spustených závor alebo nerešpektovanie značky „Stoj, daj prednosť v jazde“.

Popis projektu[upraviť | upraviť zdroj]

Kampaň spočíva najmä v pripomínaní pravidiel cestnej premávky týkajúcich sa železničných priecestí, organizujú sa aj vzdelávacie programy pre deti predškolského veku a žiakov základných a stredných škôl. Na podporu kampane sa vydávajú osvetové materiály a televízne a rozhlasové spoty, ktoré informujú účastníkov cestnej premávky o zásadách bezpečnosti na železničných priecestiach a o tom, ako postupovať v krízových situáciách. Súčasťou projektu je aj organizovanie inscenovaných zrážok automobilov a chodcov s železničnými vozidlami s cieľom simulovať nehody na železničných priecestiach. V rámci kampane aj boli železničné priecestia v Poľsku vybavené žltými nálepkami s jedinečným číselným kódom priecestia a informáciami o tom, kam možno volať v prípade núdze (najmä v situácii, keď v priestore priecestia uviazne auto).[1]

Prvá verzia kampane Bezpečné priecestie sa objavila v roku 2005, keď sa všetky jej aktivity konali počas letných prázdnin. Od roku 2009 prebieha kampaň celoročne.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Kampania "Bezpieczny Przejazd" [online]. 2023-07-19, [cit. 2023-08-04]. Dostupné online. (po poľsky)
  2. Bezpieczny przejazd – szlaban na ryzyko [online]. 2016-06-22, [cit. 2023-08-04]. Dostupné online. (po poľsky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Bezpečný přejezd na českej Wikipédii a Bezpieczny przejazd na poľskej Wikipédii.