Boccaccio

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Článok o talianskom spisovateľovi je Giovanni Boccaccio.

Boccaccio je opereta, ktorú skomponoval Franz von Suppé. Stala sa jeho najslávnejším dielom. Premiéra sa konala 1. februára 1879 v divadle Carl Theater vo Viedni. Libreto ktoré napísali F. Zell a Richard Genée je veľmi kvalitné, tak z dramatického hľadiska, ako aj svojím stvárnením talianskeho renesančného života.

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Boccaccio je nielen spisovateľ, ale aj známy záletník. Navyše keď vo svojej poslednej novele zosmiešnil vážených občanov Florencie, rozhodli si s ním „vybaviť účty“. Pietro, knieža z Palerma prichádza do Florencie, pre svoju nevestu Fiamettu, ktorá žije v pomerne skromných pomeroch a ani netuší, že je sľachtičná. Odkedy sa zoznámila s Boccacciom, ten sa do nej tak zaľúbil, že stratil záujem o ostatné ženy. Pietro sa natoľko podobá na Boccaccia, že si ho obyvatelia Florencie pomýlia a preto dostane výprask. Pietro je obdivovateľom Boccaccia a navyše túži po ľúbostných dobrodružstvách a preto neodhalí svoju identitu.

Druhé dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Dejstvo je plné flirtov. Medzi záletníkmi je aj Pietro, páči sa mu manželka miestneho kolára, Izabela. Žiarliví manželia ho chytia a Pietro je donútený odhaliť svoju identitu.

Tretie dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Boccacciovi sa pred hnevom ľudí podarí ujsť len vďaka klebete, že má vplyv pri dvore. Predstaví tam svoju divadelnú hru, ktorá tak osloví Pietra, že počúvne svoje srdce a svoju lásku Izabelu vyhlási za dvornú dámu. Fiametty sa vzdá v prospech Boccaccia.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]