Boilies

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Boilies

Boilies je špeciálna rybárska nástraha a návnada z vareného cesta a ďalších prísad, medzi ktoré môže patriť rybie mäso, mlieko, obilniny alebo zelenina. Často sa primiešavajú aj vajíčka ako spojivo. V priemyselných krmivách sú tiež obvykle primiešané aromatické látky, rôzne posilňujúce arómy a esencie. Boilies má vždy guľatý tvar, ktorý umožňuje jeho lepšie prijímanie rybami, najčastejšie kaprami.

Vďaka svojej tvrdosti sa boilies na rozdiel od tradičných návnad (chlieb, pelety, atď.) tak rýchlo nerozpustí. V dnešnej dobe je to jedna z najpoužívanejších nástrah na kapry. Existuje veľké množstvo druhov, farieb aj veľkostí - od tzv. mikro boilies (najmenšie majú len 3 mm) až po veľké, 40 milimetrové, vhodné na veľké ryby.

Boilies možno ešte rozlíšiť na plávajúce (tzv. pop-ups) a normálne (klesajúce ku dnu). Plávajúce sa používajú prevažne tam, kde je bahno, tráva a podobné prostredie, v ktorom by ryby návnadu nenašli.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Vznik boilies sa datuje do roku 1970, kedy dvaja britskí rybári Lenny Middleton a Kevin Maddocks hľadali spôsob, ako loviť kapry bez toho, aby boli nástrahy zjedené menšími, alebo úplne inými rybami. Vývoj návnady s veľkou tvrdosťou a veľkými rozmermi spôsobil, že ostatné ryby, ako pleskáč vysoký alebo lieň, mali s prijatím boilies problémy.

Testovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Boilies sa testuje pomocou testerov alebo spolupracovníkov. Väčšinou si vezmú nové vzorky boilies a jednoducho na ne chytajú. Výsledky takého testovania však ovplyvňuje množstvo vplyvov, ako miesto, čas, počasie, alebo aj vlastnosti samotného testera.

Životnosť vo vode[upraviť | upraviť zdroj]

Každý výrobca má radu boilies, ktorá je rýchlo rozpustná (rádovo desiatky minút) a radu, ktorá ma vydržať vo vode viac ako 48 hodín bez toho, aby sa úplne rozpustila. Rýchlo rozpustné boilies rýchlejšie uvoľňujú do vody svoje atraktanty a príchute a skôr prilákajú rybu. Menej rozpustné zasa nedokážu tak rýchlo rybu zaujať, na druhej strane však lepšie odolávajú útokom menších rýb, ktoré tvrdšiu a väčšiu nástrahu nedokážu prijať.

Výroba boilies[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes poznáme na Slovensku a v Česku viac ako 20 komerčných výrobcov boilies. V Európe ich bude viac ako 100. Výrobcovia majú svoje tajné receptúry, ale v podstate používajú rovnaké prísady, ktoré sú dostupné na trhu každému. Cenovo sa boilies pohybuje v čase písania tejto správy (február, 2013), od 5€ do 24€ za kilogram. Zloženie a ďalšie podrobnosti o boilies je možné zistiť u samotných výrobcov. Katalóg, popis, diskusiu a fotogalériu pre všetky české a slovenské značky nájdete na stránke o boilies Archivované 2014-08-21 na Wayback Machine.


Ďalšou alternatívou je vlastná výroba. Recepty na vlastnú výrobu boilies sú dnes dávno známe. Nájdete ich na už spomenutých diskusných fórach, alebo v publikáciach od majiteľov komerčných značiek.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Boilie na anglickej Wikipédii.