Boris Borisovič Nadeždin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Boris Borisovič Nadeždin
ruský politik
Boris Borisovič Nadeždin
Narodenie26. apríl 1963 (60 rokov)
Taškent, Sovietsky zväz
Štátna príslušnosťZSSR, Rusko
Profesiapolitik
Odkazy
Webstránkanadezhdin.ru
CommonsSpolupracuj na Commons Boris Borisovič Nadeždin

Boris Borisovič Nadeždin (* 26. apríl 1963, Taškent, Uzbecká SSR) je ruský politik, v rokoch 2000 až 2003 poslanec ruskej Štátnej dumy.

Bol členom strany Zväz pravicových síl, vedenej neskôr zavraždeným politikom Borisom Nemcovom a rozpustenej v roku 2008.

V septembri 2022, keď boli ruské vojská nútené ustúpiť z ukrajinskej Charkovskej oblasti, kritizoval ruskú vojnovú stratégiu a činnosť spravodajských služieb. Prezidenta Vladimíra Putina podľa neho uviedli v omyl, keď mu tvrdili, že odpor proti ruskej invázii na Ukrajinu bude krátky a neúčinný. Poraziť Ukrajinu so žoldniermi bez mobilizácie metódami koloniálnej vojny je podľa neho „absolútne nemožné“. Rusko podľa neho má dve možnosti: buď mobilizovať a viesť skutočnú vojnu, alebo – čo navrhuje on – začať rokovania o ukončení vojny a pokračovať ďalej v politickej rovine.[1][2]

Kandidatúra v prezidentských voľbách 2024[upraviť | upraviť zdroj]

Logo kandidatúry

Na jeseň 2023 sa Nadeždin rozhodol kandidovať v prezidentských voľbách v marci 2024. Podarilo sa mu zozbierať 150 000 podpisov občanov. Kandiduje za Občiansku iniciatívu.

Nadeždin sa ako jediný z uchádzačov o túto funkciu vyslovil proti pokračovaniu vojny na Ukrajine a kritizoval aj Putina.[3] Rozhodnutie rozpútať vojnu označil za „fatálnu chybu“, Putin podľa neho vedie krajinu „ku katastrofe“.[4]

Ruská ústredná volebná komisia Nadeždina vo februári 2024 odmietla zaregistrovať. Uznala mu len zhruba 96 tisíc podpisov, potreboval ich však 100 tisíc. Nadeždin podal proti rozhodnutiu dve sťažnosti, súd ich však zamietol. Nadeždin sa ešte chystá odvolať, ale uznal, že jeho šance súperiť s Putinom vo voľbách klesli „na nulu“.[5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ŠVAMBERK, Alex. Neuvěřitelná debata v ruské televizi: Hosté přiznávají porážku a volají po mírových jednáních [online]. Novinky.cz, 2022-09-12. Dostupné online.
  2. AP. Russian critic who urged Ukraine talks doesn't fear arresth [online]. The Washington Post, 2022-09-13. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Odpůrce války Naděždin může vyzvat Putina, sesbíral podpisy. „Sto tisíc zrádců nepomůže“ [online]. Echo24, 2024-01-25. Dostupné online.
  4. Rusové stojí na Putinova konkurenta fronty, hlas proti válce je oslovil [online]. iDNES.cz, 2024-01-22. Dostupné online.
  5. ČTK. Ruský soud zamítl Nadeždinovy stížnosti. Politik připustil, že jeho šance proti Putinovi klesly ‚na nulu‘ [online]. iRozhlas, 2024-02-15. Dostupné online.