Boyne (rieka v Írsku)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rieka Boyne

Boyne (angl. River Boyne, ír. Abhainn na Bóinne) je rieka vo východnom Írsku. Meria 112 km a tečie územím írskej provincie Leinster.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Rieka vyteká z tzv. Trinity Well v lokalite Newbury Hall na úpätí vrchu Carbury Hill (142 m n. m.), na území obce Carbury v county Kildare.

Priebeh toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie rieka sprvu oblúkom prehnutým na juh západným smerom, severozápadne od mesta Edenderry sa stáča na sever. Po pribratí Yellow River pokračuje na severovýchod až k miestu, kde sa križuje s korytom Royal Canal, odtiaľ tečie prechodne na sever až k sútoku s vodným tokom tečúcim cez Ballivor, pričom sa viackrát esovito stáča. Potom koryto rieky opisuje tvar písmena „S“ a po pribratí rieky Knightsbrook tečie znovu na severovýchod. Pri obci Dowdstown mení smer toku na sever až k mestu Navan, kde po pribratí najvýznamnejšieho prítoku, Blackwater zľava, sa stáča a severovýchodným smerom tečie k mestu Slane. Odtiaľ smeruje východným smerom cez historické územie Boyne Valley, potom sa esovito stáča a pokračuje v blízkosti miesta historickej bitky na pravom brehu. Ďalej už pokračuje východným smerom k ústiu, pričom podteká diaľnicu M1 a preteká ešte cez Droghedu, kde výrazne rozširuje svoje koryto.

Prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

Mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Boyne postupne preteká cez nasledujúce mestá:

Ústie[upraviť | upraviť zdroj]

Boyne sa vlieva do Írskeho mora juhovýchodne od obce Baltray (na východ od mesta Drogheda).

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Rieka je splavná v dĺžke 31 km medzi mestami Navan a Drogheda, ďalších cca 17 km medzi Droghedou a ústím je splavných v závislosti na stave vodnej hladiny. V Boyne sa loví pstruh potočný, pleskáč, ostriež, šťuka, plotica a losos.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]