Bradfordská katedrála

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bradfordská katedrála
Hlavná chrámová loď katedrály

Bradfordská katedrála je katedrála v centre anglického mesta Bradford, na mieste určenom pre kresťanské obrady od 8. storočia, kedy misionári sídliaci v Dewsbury rozšírili kresťanstvo do tejto oblasti. Po väčšiu časť svojej existencie bola jej budova farným kostolom Svätého Petra.

Prvý kostol na tomto mieste postavili Anglosasi, ale táto stavba bola zbúraná po ovládnutí Anglicka Normanmi po roku 1066. Normanská šľachtičná Alice de Laci nechala postaviť druhý kostol, ktorý bol po 300 rokoch zničený pri nájazdoch Škótov. V 14. storočí bol kostol obnovený a na jeho hlavnú chrámovú loď bolo použité zvyšky muriva predchádzajúcej stavby. Arkády hlavnej lodi, najstaršia dochovaná časť súčasnej stavby, boli dokončené roku 1458. Horné poschodie bolo pristavené na konci 15. storočia. Zádušné kaplnky boli postavené na severnej a južnej strane. Vež v perpendikulárnom slohu bola pristavená k západnému krídlu a dostavaná roku 1508.

Pôvodne patril kostol do Yorskej diecézy, potom do Ripponskej a keď bola ustanovená Bradfordská diecéza stal sa chrám katedrálou.

V 50. a 60. rokoch 20. storočia bola katedrála rozšírená.

V roku 1987 bola hlavná loď a západné krídlo preskupené aby bol zvýšený počet sedadiel pre narastajúci počet návštevníkov rôznych akcií poriadaných v katedrále. Bol vybudovaný nový vstup cez múr veže a bolo inštalované aj nové osvetlenie. Viktoriánske lavice boli nahradené stoličkami. Pôvodný organ bol odstránený a bol nahradený novým.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 53°47′44″S 1°44′51″Z / 53,79556°S 1,7475°Z / 53.79556; -1.7475