Bratislavský šermiarsky spolok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Bratislavský šermiarsky spolok je združenie ľudí, ktorí sa venujú rekonštrukcii šermu v tradícii Kunst des Fechtens v praktickej a teoretickej rovine. Spolok sa zaoberá bojom dlhým mečom, tesákmi, dýkami, rapírmi, drevcovými zbraňami a zápasom, tzv. Ringkunst. Výhradným zameraním je teda šerm a boj ako taký, reálie patria k marginálnym záujmom spolku.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Počiatky združenia siahajú do roku 2007, kedy sa členovia spolku vyčlenili z viacerých združení historického šermu za účelom primárneho štúdia pôvodných dobových prameňov.

Združenie sa aktívne podieľa na experimentálnej rekonštrukcii a k náplni jeho aktivít patrí aj lokalizácia, prepis, preklad a výklad pôvodných diel zaoberajúcich sa umením šermu. Členovia spolku sa aktívne zúčastňujú eventov a súťaží ako na Slovensku, tak v zahraničí. Úzko spolupracuje so združeniami s podobným zameraním a je vedúcim členom neformálneho zoskupenia "Fecht-kunst.eu Society".

Preklady a transkripcie[upraviť | upraviť zdroj]

Jedna z aktivít spolku je prepis a preklad pôvodných diel zaoberajúcich sa šermom. Členovia spolku dovedna preložili alebo prepísali viac ako tucet spisov o stredovekom šerme. Časť prekladov je dostupná voľne na webe. Ďalšie preklady sú postupne revidované a ich vydanie sa pripravuje.

Niektoré prepisy a preklady

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]