Brian Wilson (hudobník)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Brian Wilson
americký hudobník
Brian Wilson
Narodenie20. jún 1942 (81 rokov)
Inglewood, Kalifornia, USA
Známy vďakaspoluzakladateľ skupiny Beach Boys
Aktívne roky1961 -
RodičiaMurry Wilson, Audree Neva Korthof
PríbuzníDennis Wilson, Carl Wilson (bratia)
ManželkaMarilyn Sandra Rovell (1964 – r. 1979)
Melinda Ledbetter (1995 -)
DetiCarrie, Wendy
PodpisBrian Wilson, podpis (z wikidata)
Odkazy
Webstránkabrianwilson.com
CommonsSpolupracuj na Commons Brian Wilson

Brian Wilson (* 20. jún 1942, Inglewood, Kalifornia, USA) je americký hudobník, spoluzakladateľ skupiny Beach Boys. Často je nazývaný popovým géniom pre inovatívne postupy v kompozícii a priekopnícke metódy v nahrávacích technikách a všeobecne uznávaný ako jeden z najinovatívnejších a najvýznamnejších skladateľov 20. storočia.

Vyrastal v Hawthorne v Kalifornii a medzi jeho formatívne vplyvy patrili George Gershwin, the Four Freshmen, Phil Spector a Burt Bacharach.V roku 1961 začal svoju profesionálnu kariéru ako člen skupiny Beach Boys, kde pôsobil ako skladateľ, producent, spevák, basgitarista, klávesák a de facto líder. Po podpísaní zmluvy s Capitol Records v roku 1962 sa stal prvým popovým umelcom, ktorý sa zaslúžil o písanie, aranžovanie, produkciu a predvádzanie vlastného materiálu. V 60. rokoch napísal, alebo spolunapísal dve desiatky U.S. Top 40 hitov, vrátane hitov Surf City (1963), I Get Around (1964), Help Me, Rhonda (1965) či Good Vibrations (1966).

V roku 1964 sa nervovo zrútil[1] a rezignoval na pravidelné koncertné turné, čo viedlo k rafinovanejším dielam, ako napríklad Pet Sounds a jeho prvé pripísané sólové vydanie "Caroline, No" (obe 1966). Koncom 60. rokov začal psychicky upadať a jeho prispievanie do skupiny sa zmenšovalo, začalo sa hovoriť o jeho životnom štýle v ústraní, prejedaní sa a užívaní drog.

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Centinela Hospital v Inglewoode ako prvé dieťa Audree Neva (rodenej Korthof) a Murryho Wilsona, strojníka a neskôr skladateľa na čiastočný úväzok.[2] Má holandských, škótskych, anglických, nemeckých, írskych a švédskych predkov. Brianovi dvaja mladší bratia Dennis a Carl sa narodili v rokoch 1944 a 1946.[3]Krátko po narodení Dennisa sa presťahovali z Inglewoodu na 3701 West 119th Street v neďalekom Hawthorne v Kalifornii. Rovnako ako jeho bratia, aj Brian trpel zneužívaním od svojho otca, ktoré bolo väčšinou psychické a niekedy fyzické.[4]

Založenie Beach Boys[upraviť | upraviť zdroj]

Brian Wilson v roku 1960

Wilson a jeho bratia Carl a Dennis, bratranec Mike Love a ich priateľ Al Jardine sa prvýkrát objavili ako hudobná skupina na jeseň roku 1961, spočiatku pod názvom Pendletones. Po tom, čo ich Dennis prinútil napísať pieseň o miestnej vášni pre vodné športy, Wilson a Mike Love spolu vytvorili to, čo sa stalo prvým singlom skupiny "Surfin'". [5] Približne v tomto čase si skupina prenajala zosilňovač, mikrofón a basgitaru, aby na nej Jardine mohol hrať. Potom, čo niekoľko týždňov nacvičovali v hudobnej miestnosti Wilsonovcov, sa jeho rodičia vrátili domov z krátkeho výletu do Mexika. Murry Wilson sa nakoniec ohromil a vyhlásil sa za manažéra skupiny a skupina sa pustila do vážnych skúšok na poriadne štúdiové nahrávanie. [6]

Skladba "Surfin'", ktorú nahrali Hite a Dorinda Morgan a ktorá vyšla na malom vydavateľstve Candix Records, sa stala najlepším miestnym hitom v Los Angeles a dosiahla číslo 75 v národných rebríčkoch predaja Billboard.  Dennis neskôr opísal, kedy jeho starší brat prvýkrát počul ich pieseň v rádiu, keď traja bratia Wilsonovci a David Marks jazdili vo Wilsonovom Forde z roku 1957 v daždi: "Nič nikdy neprekoná výraz na Brianovej tvári, nikdy ... to bol moment všetkých čias."  Pendletones však už neboli, pretože Candix Records zmenili ich meno na Beach Boys.  Wilson a jeho spoluhráči, po Ike & Tina Turner, predviedli svoje prvé veľké živé vystúpenie na Ritchie Valens Memorial Dance na Silvestra 1961. Tri dni predtým mu otec kúpil elektrickú basu a zosilňovač. Wilson sa naučil hrať na tento nástroj v tom krátkom čase, keď Jardine prešiel na rytmickú gitaru.

1962–1966: Vrcholné roky[upraviť | upraviť zdroj]

Ako člen Beach Boys podpísal Wilson v roku 1962 s Nickom Venetom z Capitol Records sedemročnú zmluvu.[7][8] Nahrávanie prvého albumu skupiny, Surfin' Safari, sa konalo v suterénnych štúdiách Capitolu v auguste, ale čoskoro Wilson loboval za iné miesto na strihanie skladieb Beach Boys. Veľké miestnosti boli postavené na nahrávanie veľkých orchestrov a súborov 50. rokov, nie malých rockových skupín. Na Wilsonovo naliehanie Capitol súhlasil, že nechá Beach Boys platiť za svoje vlastné externé nahrávacie stretnutia, na ktoré by Capitol vlastnil všetky práva.  Okrem toho počas natáčania ich prvého LP Wilson bojoval za právo riadiť produkciu a získal ho – aj keď táto skutočnosť nebola uznaná kreditom na produkciu albumových poznámok.

Wilson poznamenal: "Vždy som mal pocit, že som skôr mužom v zákulisí ako zabávačom."  Bol obrovským fanúšikom Phila Spectora – ktorý sa preslávil s Teddy Bears – a usiloval sa modelovať svoju rozvíjajúcu sa kariéru po hudobnom producentovi.  S Garym Usherom napísal Wilson množstvo piesní podľa vzoru Teddy Bears a napísali a produkovali niekoľko nahrávok pre miestne talenty, aj keď bez komerčného úspechu.  Brian postupne rozpustil svoje partnerstvo s Usherom kvôli zásahu Murryho Willsona.  Brianova prvá nahrávka, ktorú produkoval mimo Beach Boys, aj keď neautorizovaná, bola "The Revo-Lution" od Rachel and the Revolvers, napísaná s Usherom a vydaná spoločnosťou Dot Records v septembri.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. The flight that changed Brian Wilson's life forever [online]. faroutmagazine.co.uk, 2020-12-23, [cit. 2022-08-21]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. MURPHY, James B.. Becoming the Beach Boys, 1961-1963. [s.l.] : [s.n.].
  3. LEAF, David. The Beach Boys and the California myth. New York : Grosset & Dunlap, 1978. Dostupné online. ISBN 0-448-14625-8.
  4. GRANATA, Charles L.. Wouldn't it be nice : Brian Wilson and the making of the Beach Boys' Pet sounds. Chicago, Ill. : A Cappella Books, 2003. Dostupné online. ISBN 1-55652-507-9.
  5. MURPHY, James B.. Becoming the Beach Boys, 1961-1963. Jefferson, North Carolina : [s.n.], 2015. Dostupné online. ISBN 978-0-7864-7365-6.
  6. MURPHY, James B.. Becoming the Beach Boys, 1961-1963. Jefferson, North Carolina : [s.n.], 2015. Dostupné online. ISBN 978-0-7864-7365-6.
  7. BADMAN, Keith. The Beach Boys : the definitive diary of America's greatest band, on stage and in the studio. San Francisco, Calif. : Backbeat Books, 2004. (1st ed.) Dostupné online. ISBN 0-87930-818-4.
  8. MURPHY, James B.. Becoming the Beach Boys, 1961-1963. Jefferson, North Carolina : [s.n.], 2015. Dostupné online. ISBN 978-0-7864-7365-6.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]