Bubsy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Bubsy je séria platformových video hier, vydávaná spoločnosťou ACCOLADE. Hlavná postava je rys Bubsy, ktorý nosí biely pulóver s červeným výkričníkom uprostred.

Bubsy in: Claws Encounters of the Furred Kind[upraviť | upraviť zdroj]

Bubsy in: Claws Encounters of the Furred Kind je 2D plošinová hra s bočným rolovaním vydaná spoločnosťou ACCOLADE v Júli 1994 a je vytvorená Michaelom Berlynom. V hre je hlavnou postavou rys Bubsy ktorému mimozemšťania Woolies ukradnú zásoby guličiek vlny. Hra bola vydaná pre SNES a Sega Mega Drive/Genesis. Bubsyho nevýhoda v tejto hre že môže svojich nepriateľov Woolies, ufá, kačky, bomby, veveričky, atď. skákaním zabíjať, ale ak sa netrafí, dotkne alebo padne na nebezpečný predmet, zomiera okamžite. V tejto hre má Bubsy za 500 guličiek z vlny extra život, 3 levely sú tematicky a aj hudbou rovnaké a na konci každého 3. levelu sú takzvané "boss fighty". Na začiatku každého levelu sa zobrazí názov levelu, bubsyho animácia a jeho hláška. Bubsy sa pohybuje aj raketami s predurčeným "krúživým" pohybom.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

V obale hry Bubsy in: Claws Encounters of the Furred Kind je pre systém Sega Mega Drive pribalená aj pohľadnica od "Bubsyho" a komiks vysvetľujúci predchádzajúce udalosti ku hre. Hra má oproti iným kartridžom pre systém Sega Mega Drive iný kartridž, aby spoločnosť ACCOLADE nemusela licencovať výrobu obalov na kartridže od Segy. Pôvodne malo ísť o licencovanú platformovú video hru spoločnosti Cheetos. Samotný rys Bubsy bol označovaný ako charakter väčšou osobnosťou ako Sonic. Bubsy je inšpirovaný kreslenými rozprávkami zo 20. až 90. rokov minulého storočia čo si možno všimnúť pri jeho animácii. Vývojár tejto hry hral hru Sonic the Hedgehog z roku 1991 vyše 10 hodín po 2 týždne aby si vypísal body prečo je dobrý, a aby vytvoril vlastnú podobnú hru. Bubsy mal taktiež aj rôzne súťaže a dokonca aj kreslenú rozprávku, ktorá ale nebola úspešná a bola vytvorená len pilotná epizóda. Taktiež, názov hry je paródia na film "Blízke sretnutie tretieho kruhu". Bubsy má známu hlášku ktorá vznikla pri vývoji hry: "What can possibly go wrong?", v preklade: "Čo sa môže pokaziť?" ktorá odznie pri otváraní prvého levelu. Bubsy in: Claws Encounters of the Furred Kind a Bubsy 2 boli zhrnuté aj ako Bubsy: Two - Fur a taktiež bol spravený remake Bubsy in: Claws Encounters of the Furred Kind a to s názvom Super Bubsy.

Bubsy II[upraviť | upraviť zdroj]

Je hra vydaná v roku 1994 spoločnosťou ACCOLADE pre systémy SNES a Sega Mega Drive vydaná v Auguste 1994. Ide o 2D platformovku s bočným rolovaním. Je ohlásený nový zábavný park . Bubsy, Arnold a Bubsyho mladšie príbuzné dvojčatá sú nadšení. Dvojčatá sa obávajú, že by mohlo byť miesto príliš preplnené, a preto sa rozhodli vlámať do zábavného parku v predvečer jeho otvorenia. Zábavný park, ktorý prevádzkuje skorumpovaný podnikateľ Oinker P. Hamm, obsahuje virtuálne svety určitých tém ako napríklad s hudbou, Egyptom, vesmírnymi pirátmi a aj Bubsym riadiacim lietadlo. Bubsy zbiera namiesto guličiek vlny farebné guličky, okrem skákania je vybavený o pištole NERF Bazooka a je tu viac nepriateľov ako prasatá, kozy, ovce, tučniaky, draci, dinosaury a Woolies sú úplne v tejto hre vynechaní. Bubsy oproti predošlej hre nezomiera pri dotknutí nepriateľa hneď, ale má tri rezervné životy, ktoré keď hráč minie, tak Bubsy umiera. Hra je rozdelená na západné a východné krídlo, každé krídlo s 3 poschodiami a so zvyšujúcou sa náročnosťou. Rovnako ako v predošlej hre je na začiatku levelu názov levelu, bubsyho animácia a hláška.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Bubsyho 2 už nevyvíjal Michael Berlyn, ale bol z tohoto projektu úplne vynechaní. Bubsy stále mal iné kartridže ako Sega. Bubsy 2 nezožal taký úspech a mal problém s chaotickým dizajnom levelov a fyzikou. Taktiež, do balenia neboli pribaľované žiadne pohľadnice ale mal stále vlastný komiks. Prvý dostal digitálnu reč počas hry, ktoré majú povzbudiť hráča k hraniu hry ďalej. Hra bola rozšírená o mód pre 2 hráčov. Bubsy 2 bol vydaný aj pre prenosný video herný systém Nintendo Gameboy.

Bubsy in: Fractured Furry Tales[upraviť | upraviť zdroj]

Je hra vytvorená pre Atari Jaguar, vydaná spoločnosťou ACCOLADE a vytvorená spoločnosťou Imagitec Design Inc. vydaná v decembri 1994. Dej sleduje Bubsyho, ako sa púšťa do rozprávkovej krajiny, aby obnovil poriadok a ochránil deti na celom svete pred stvoreniami a protivníkmi skazených rozprávok, ktoré sa objavili po zajatí matky husi, ktorá udržiavala pokoj a rovnováhu príbehov v krajine rozprávok. Hráč ovláda Bubsyho v 15 úrovniach rozdelených do troch kapitol, z ktorých každá je tematicky zameraná na päť rozprávok. Celosvetovo sa predalo iba 9000 kartridžov tejto hry. Bubsy v tejto hre iba skáče po nepriateľoch a nemá k dispozícii iné zbrane.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Bubsy má v hre žltý výkričník na tričku namiesto červeného, čo je chyba v programovaní. Bubsy in: Fractured furry tales mala byť pôvodne hra Bubsy in: Claws Encounters of the Furred Kind, ale kvôli známosti a veku hry sa ACCOLADE rozhodol o vytvorení nového herného titulu.

Bubsy 3D[upraviť | upraviť zdroj]

Bubsy 3D je 3D openworld platformová hra pre Playstation 1 vytvorená spoločnosťou Eidetic a vydaná spoločnosťou ACCOLADE 31. Októbra 1996. Hra konkurovala hrám ako Super Mario 64 a Crash Bandicoot. Bubsy 3D bola hra z pohľadu 3 osoby. V hre Bubsyho unesú Woolies na svoju planétu "Rayon" na príkaz ich kráľovien Poly a Ester. Po ceste sa však Woolies poškodí raketa, havarujú a Bubsy utečie. Pri mítingu Woolies a iných Bubsyho nepriateľov Bubsy na konci preruší míting a v preklade povie: "Viem že som mal zatočiť doľava k Uránu. Povedal som niečo zle? Čo sa môže pokaziť!?" a ukážka končí. Pri leveloch a obsahu hry Bubsy 3D a Bubsy in: Claws Encounters of the Furred Kind, zdieľajú podobnosti. Napríklad, podobný dizajn 3 levelov, podobná hudba v 3 leveloch a animácie umierania. Bubsy má ako v predošlých hrách "rezervné životy" ktoré pri dotknutí nepriateľa fungujú ako v Bubsy 2. Woolies strieľajú projektily, ktoré ak Bubsyho trafia, tiež mu uberajú 1 "rezervný život". Hra obsahuje hadov, ufá, bomby, lietajúcich Woolies, vtáky -suchozemské levely. Podvodné psy, hviezdice, Woolies s kyslíkovými maskami a riasy - vodné levely. Vo vodných leveloch musí Bubsy zbierať kyslíkové bomby pre dýchanie. Bubsy má 16 normálnych levelov a dva levely s "boss fightom" (levely: "Woolie Bully, Mortal Bobkat"). Pri Bubsy 3D sa vrátil do týmu Michael Berlyn. V tejto hre sa Bubsy pohybuje tiež raketami s predurčeným pohybom. V poslednom leveli "The final stretch" Bubsy bojuje s dvojhlavým Wooliem z ukážky zo začiatku hry (3. "boss fight") a pre dokončenie levelu Bubsy bojuje s kráľovnami Poly a Ester. Bubsy v hre musí vyzbierať 32 rakiet aby zostavil funkčný model a dostal sa domov. Na koniec prejde cez časopriestorové kontinuum a dostane na Zem, ale v praveku a Woolies zaútočia na Zem. Ak Bubsy nezozbiera všetkých 32 rakiet, spustí sa alternatívny koniec a Bubsy sa zasekne vo vesmíre a Woolies zaútočia na Zem. Bubsy po zozbieraní 50 a 150 atómov alebo nazbieraní každých 20 000 bodov, získa "rezervný život". Za 100 a 200 atómov extra život. Za 150 atómov sa Bubsymu odomkne aj bonusové kolo kde zbiera extra životy a atómy. Atómy môže Bubsy hádzať aj po nepriateľoch a aj po nich skákať (neplatí pre všetkých nepriateľov: hady, bobmy...). Ak Bubsy hodí atóm príliš ďaleko, atóm sa vráti a ak Bubsy sa mu nevyhne, trafí ho a uberie mu "rezervný život".

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Bubsy 3D je hra pre Playstation 1 ktorá používa vysoké rozlíšenie (480p) kvôli čomu má hra obmedzenú viditeľnosť. Bubsyho narozprávala Lani Minella. Bubsyho sa celosvetovo predalo len 200 000 kópií. Woolies majú 3 typy sfarbenia: zelená, modrá, červená (suchozemskí), fialová (lietajúci) a ružová (vodní). Bubsy 3D používa iba ploché tieňované polygóny a textúra je na tráve a kameni, lebo väčšina pamäte RAM je zaťažená vysokým rozlíšením. Bubsy 3D bol pôvodne inšpirovaný hrou Jumping Flash pre Playstation 1. Bubsy 3D dostal v hernom časopise PSEXTREME hodnotenie 93% a dostal "golden X award" v preklade: "zlaté X ocenenie".

Bubsy: The Woolies Strike Back[upraviť | upraviť zdroj]

Bubsy: The Woolies Strike Back je platformová hra vyvinutá spoločnosťou Black Forest Games a vydaná spoločnosťou UFO Interactive Games pod značkou Accolade . Bola vydaná pre PlayStation 4 a Windows 31. októbra 2017. Hra je piatym dielom série Bubsy a prvým novým dielom za 21 rokov od Bubsy 3D. V hre ide Bubsy proti Woolies, mimozemšťanom z prvej hry Bubsy a Bubsy 3D, ktorí ukradli Bubsyho cenenú zlatú guličku vlny. Bubsy musí prejsť 10 náročnými úrovňami a 3 súbojmi s bossmi, aby získal svoju priadzu späť.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Rovnako ako Twisted Dreams bola hra vyvinutá pomocou fyzikálneho enginu Havok. Aby Bubsy: The Woolies Strike Back sa zlepšil oproti predchádzajúcim hrám v sérii, Black Forest Games znížili Bubsyho akceleračný čas a použili lepšiu trakciu, čím poskytli hráčovi lepšiu kontrolu nad postavou. Jeremy Peeples z Hardcore Gamer povedal, že to "možno nie je dokonalé, ale je to jednoducho najlepšia hra Bubsy, aká bola kedy vyrobená."

Bubsy: Paws on Fire![upraviť | upraviť zdroj]

Bubsy: Paws on Fire! je platformová videohra vyvinutá spoločnosťou Choice Provisions a publikovaná spoločnosťou UFO Interactive Games pod značkou Accolade. Hra bola vydaná pre PlayStation 4 a Windows 16. mája 2019. Port Nintendo Switch bol vydaný 29. augusta 2019. Hra je šiestym vstupom do série Bubsy. Bubsy a jeho priatelia oslavujú 14. ročník priadzového plesu, keď ho kráľovné dvojičky Woolies Poly a Esther varujú pred návratom skorumpovaného podnikateľa Oinkera P. Hamma , ktorý chytá zvieratá po celom vesmíre pre svoju osobnú zoologickú záhradu Amazootorium. . S pomocou svojho pomocníka Arnolda, vedca Virgila Reality, Poly a Estherinho najlepšieho vojaka Woolie a nového páru tenisiek (dar od Bubsyho synovca a netere Terryho a Terri, nazývaného „El Gato's Zapatos“), sa Bubsy vydá na cesty cez tri svety nájsť Oinkera a ukončiť jeho podnikanie. Hra využíva 2,5D bočné rolovanie podobnú Bubsy : The Woolies Strike Back , okrem toho, že úrovne sa automaticky posúvajú.  Cieľom hry je nazbierať dostatok žetónov víťazstiev na prístup do Oinkerovej osobnej zoo, Amazootorium. Kusy žetónov je možné získať počas úrovne, pričom viac žetónov môžete získať opakovaným hraním ako postavy Virgil a Woolie.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Mike Roush navrhol Choice Provisions na vývoj hry. Spoločnosť, ktorá bola fanúšikom Bubsy, súhlasila.  Niektoré postavy boli recyklované zo starších hier, ako aj z kreslenej pilotnej epizódy. Počas vývoja sa trochu diskutovalo a práca bola zrušená a prerobená.  Choice Provisions presvedčili Rousha, aby opustil tradičnú plošinovku a umožnil ju navrhnúť ako auto-runner.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]