Buena Vista Social Club

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Buena Vista Social Club alebo v skratke BVSC je kubánska hudobná skupina, ktorá svoj názov odvodila od názvu hudobného klubu v Havane na Kube.

Hudobný klub Buena Vista Social Club dosahoval vrchol svojej slávy klub v 40-tych rokoch 20-teho storočia. Neskôr, v roku 1999 sa tento názov preslávil ako názov amerického hudobného projektu Rya Coodera a filmu nemeckého režiséra Wima Wendersa, ktorí zostavili hudobnú formáciu Buena Vista Social Club z bývalých klubových hudobníkov a natočili rovnomenný hudobný film. Film Buena Vista Social Club, album piesní z tohoto filmu, ale aj samotná hudobná formácia sa stali legendou žánru kubánskeho latino jazzu.

Skupina Buena Vista Social Club[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina Buena Vista Social Club je voľné zoskupenie slávnych kubánskych hudobníkov, ktorí sa preslávili buď ako samostatní interpreti, alebo ako lídri rôznych kubánskych skupín. Mimokubánska scéna ich však prakticky objavila až natočením filmu, vďaka albumu a následný koncertom. Okolo pôvodnej skupiny sa neskôr vytvoril širší tím hudobníkov, ktorí sa taktiež označujú ako členovia BVSC.

Členovia pôvodnej formácie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]