Butch Cassidy a Sundance Kid

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Butch Cassidy a Sundance Kid
Originálny názov Butch Cassidy and the Sundance Kid
Žáner western
Dĺžka 110 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 1969
Spoločnosť Twentieth Century Fox
Zárobok viac ako 102 miliónov $
Filmový štáb
Réžia George Roy Hill
Scenár William Goldman
Produkcia John Foreman
Hudba Burt Bacharach
Herecké obsadenie

Butch Cassidy a Sundance Kid je preslávený western režiséra George Roy Hilla z roku 1969 o dvoch sympatických ľahkomyselných zločincoch, špecializujúcich sa na vykrádanie bánk a vlakov. Hlavné úlohy vo filme hrajú Paul Newman a Robert Redford, aj keď pôvodne boli ponúknuté Warren Beattymu a Steve McQueenovi, dokonca sa uvažovalo aj o Marlon Brandovi. Pre Roberta Redforda sa stala postava Sundance Kida prelomovou a urobila z neho populárnu hviezdu.

Film získal štyroch Oscarov v roku 1969 a to za pôvodný scenár, kameru, pieseň a pôvodnú hudbu. Okrem toho bol nominovaný v ďalších troch kategóriách: najlepší film, réžia a zvuk.

Podľa jednej z hlavných postáv nazval Robert Redford filmový inštitút Sundance Institute, ktorý podporuje nezávislých filmárov a ktorý každoročne usporadúva Sundance Film Festival - najvýznamnejší festival nezávislého filmu v USA, ktorý si získal svoje meno už aj v zahraničí. Aj rekreačné stredisko Sundance Resort, ležiace na úpätí Skalnatých hôr v blízkosti Salt Lake City v štáte Utah, nesie meno tohto filmového hrdinu.

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Butch Cassidy a Sundance Kid sú vodcovia bandy špecializujúcej sa na vykrádanie bánk a vlakov na americkom západe. Butch je „mysliteľ“, tvorca ideí, Sundance je zase pištoľník s najrýchlejšou rukou široko ďaleko. Keď však škody, ktoré spôsobujú železničnej spoločnosti začínajú byť príliš veľké, začne ich prenasledovať špeciálne najatý oddiel. Oddiel ich prenasleduje tak úporne a dôkladne, že Butch navrhne, aby odišli do Bolívie, krajiny o ktorej už dávno sníval. Tam pokračujú vo svojom dobrodružnom pištoľníckom živote.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]