Buzzword

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Buzzword je slovo alebo fráza, ktoré sa stali aktuálne populárne. Môže ísť o odborné termíny, slovíčka zo žargónu, akronymy, neologizmy alebo figuratívne obraty používané, pretože sú práve v móde alebo pre zanechanie dojmu na druhých. Buzzword sa často vyskytuje v obchode (reportoch a prezentáciách rôzneho druhu), ďalej v politike, odborných časopisoch, na prednáškach, sú odovzdávané v reklamách, atp. Prevládajú skôr vo formálnejších prostrediach. Samo slovo buzzword je buzzword.

Etymológia[upraviť | upraviť zdroj]

Buzzword je zloženina z anglického jazyka: word = slovo, buzz = bzučať, ale tiež preháňať sa hlavou. Prvýkrát bolo použité v roku 1946 v slangu študentov. Slovenský ekvivalent nie je známy, pravdepodobne sa nepoužíva.

Používanie[upraviť | upraviť zdroj]

Dôvod používania buzzwords môže byť rýdzo praktický - v prostredí odborníkov a akademikov má výhodu pre jeho väčšinou skrátený tvar a pomáha tak zrýchliť vyjadrovanie bez porušenia pôvodnej myšlienky, v rámci ktorej poslucháči uvažujú. Na druhú stranu, prílišné používanie buzzwords alebo ich používanie v zlom kontexte alebo aj v prípadoch, keď je vhodnejší prostý termín, môže byť znakom toho urobiť dojem za každú cenu, dať najavo, že daný jedinec drží krok s dobou a je erudovaný. Snaha urobiť dojem nadužívania buzzwords môže byť kontraproduktívna a ak ide o slová alebo koncepty náročné na zaradenie do systému myslenia u poslucháčov, potom má nadužitie buzzwords „zablokovanie“ pôvodnej myšlienky, ktorá im mala byť oznámená.

Nadmiera buzzwords v slovníku napr. politika môže byť vnímaná ako kompenzácia za diskusiu založenú na logickej argumentácii pomocou obyčajných slov a konceptov. Používanie veľmi špecifických termínov v prezentáciách, alebo dokonca novo vymyslených neznámych slov a spojení, ktoré majú za úlohu zneistiť poslucháčov a zamedziť ich prípadný nesúhlas, pretože kvôli novému slovu si zrazu nie sú istí významom celej vety, je jednou z manipulatívnych techník tzv. šmejdov, teda predajcov predražených výrobkov pochybnej kvality.

Buzzword-compliant[upraviť | upraviť zdroj]

Termín buzzword-compliant je označenie pre výrobok (službu, postup, plán, proces, ...), ktorý vyhovuje aktuálnemu buzzword. A to často bez toho, aby bola vec nevyhnutne hojne využívaná, bol k jej nasadeniu pádny dôvod alebo to bolo absolútne nevyhnutné - skôr preto, že je to práve v móde, popr. je to slepo vyžadované zákazníkmi, trhom, alebo legislatívne.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Buzzword na českej Wikipédii.