Carl Zeiss

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Carl Zeiss
nemecký optik
nemecký optik
Narodenie11. september 1816
Weimar, Nemecko
Úmrtie3. december 1888 (72 rokov)
Jena, Nemecko
Známy vďakazakladateľ Carl Zeiss
Profesiaoptik
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Carl Zeiss


Carl Zeiss (* 11. september 1816, Weimar - † 3. december 1888, Jena) bol nemecký priemyselník a optik. Je tiež známy ako zakladateľ spoločnosti Carl Zeiss. Vyrástol vo Weimare v Nemecku a v 40. rokoch 19. storočia sa stal známym výrobcom šošoviek. V roku 1846 dostal povolenie od vrchného stavebného úradu v meste Jena na otvorenie vlastnej dielne.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Carl Zeiss bol synom dvorného sústružníckeho majstra Augusta Zeissa a narodil sa ako piaty z dvanástich detí. Po otcovi zdedil cit k remeslu. V 18 rokoch opustil gymnázium s odhodlaním stať sa mechanikom, a preto nastúpil do učenia k doktorovi Fridrichovi Körnerovi na univerzite v Jene, kde navštevoval rôzne prednášky, najmä matematiku, fyziku a mineralógiu, pretože si uvedomoval, že na lepšiu konštrukciu optických šošoviek je potreba teoretický základ.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1846 si Zeiss otvoril vlastnú dielňu a v roku 1847 sa naplno pustil do konštrukcie mikroskopov. Ale každý jeho výrobok bol tak trochu unikát, pretože mu stále chýbali teoretické podklady ku konštrukcii mikroskopu. Na Jenskej univerzite pôsobil mladý docent Ernst Abbe, ktorý mal záujem o Zeissove problémy. Obaja sa rýchlo dohodli na spolupráci a Ernst Abbe začal pracovať v Zeissových dielňach. Zeiss tak získal skvelého teoretika k spolupráci. V roku 1869 sa už zdalo, že sú teoretické základy pre optické zobrazovanie položené a v Zeissových dielňach je zostrojený prvý mikroskop podľa vopred teoreticky vypočítaných hodnôt. Bohužiaľ mal horšie zobrazovacie vlastnosti ako predošlé mikroskopy. Abbe sa však nenechal zastaviť a pri ďalších pokusoch zistil, že vo svojich pokusoch počítal len s lomom svetla a úplne zanedbal ohyb svetla. V roku 1870 už bol problém úplne vyriešený a bol zostrojený mikroskop, ktorý spĺňal teoreticky vypočítané hodnoty. Konkurencia sa Zeissovým výrobkom tvrdo bránila, ale potom čo široká verejnosť prijala tieto výrobky s uznaním, tak konkurencia úplne otočila a dokonca na svojich inzerátoch písala slogany "konštrukcia ako v Jene". Do Jeny sa začali zhromažďovať slávni vedci pre radu, alebo sa len tak pozrieť. V roku 1882 začala spolupráca troch ľudí: mechanika Zeissa, fyzika Abbeho a sklárskeho technika Schotta, ktorá pracovala na zlepšení vlastností skla, z ktorého sú konštruované šošovky. Výsledky na seba nenechali dlho čakať. Podarilo sa podstatne znížiť farebnú vadu šošoviek.

Staroba[upraviť | upraviť zdroj]

V septembri 1886 sa konala oslava desaťtisíceho vyrobeného mikroskopu a Carl Zeiss začal končiť svoju činnosť vo firme kvôli zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu. Dostal niekoľko záchvatov mŕtvice a 3. decembra roku 1888 zomrel v kruhu najbližších.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Carl Zeiss

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Carl Zeiss na českej Wikipédii a Carl Zeiss na anglickej Wikipédii.