Certina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Certina
Certina
Založená1888, Grenchen Švajčiarsko
ZakladateľAlbrecht a Adolf Kurthovi
SídloLe Locle, Švajčiarsko
PriemyselHodinársky
ProdukciaNáramkové hodiny, diely
Člen skupinySWATCH skupina
Webwww.certina.com
Hodinky Certina

Certina je švajčiarsky výrobca hodiniek. Firma bola založená v roku 1888 v meste Grenchen bratmi Adolfom a Alfredom Kurthom. Certina je v súčasnosti členom skupiny SWATCH.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Adolf a Albrecht Kurthovci otvorili v roku 1888 v meste Grenchen vo Švajčiarsku továreň a začali vyrábať strojčeky a diely pre hodinársky priemysel. Prvé kompletné hodinky so značkou Grana boli vyrobené v roku 1906. Boli to dámske náramkové hodinky, pretože muži stále nosili vreckové hodinky. V roku 1938 sa zrodila nová značka, Certina. Meno je prebraté z latinského „certus“ znamenajúceho „istý, spoľahlivý“. V tomto období mala už Certina 250 zamestnancov. Svoj prvý automatický strojček s označením KF 360 začala vyrábať v roku 1947. V roku 1955 pracuje v továrni a kanceláriách už 500 zamestnancov a vyrába sa 1000 hodiniek denne.

V roku 1959 bol uvedený úspešný DS koncept („Double Security“ – v preklade dvojitá bezpečnosť) pre hodinky Certina.

Do roku 1972 Certina zamestnávala 900 ľudí a vyrábala 600 tisíc hodiniek ročne. Vyrábala 375 000 komponentov do hodiniek denne a používala na to 53 000 rubínov.

Firma sa umiestnila na prvom mieste v „medzinárodnej diamantovej cene“ a v „zlatej ruži“.

Po 20 rokoch výroby dosiahli DS hodinky v roku 1979 milión predaných kusov.

1983 – Certina sa stala súčasťou skupiny SHM (SWATCH) – najväčšieho výrobcu hodiniek na svete.

Technológie a materiály[upraviť | upraviť zdroj]

DS koncept[upraviť | upraviť zdroj]

Koncept dvojitej ochrany uvidela Certina v roku 1959. Znamenal pre hodinky niekoľko násobne väčšiu odolnosť ako bolo bežné. Princíp je v špeciálne uložený strojček vo vnútri posilneného obalu. Vďaka tomu vydržali hodinky náraz zo 6 metrov oproti 1,8 – 2,2 metra automatických hodiniek tej doby. Vode odolnosť sa zvýšila na 20 atmosfér.

Certina DS hodinky mali napríklad švajčiarski horolezci v roku 1960 pri výstupe na Dhaulagiri (8 222 m n. m.), kde vydržali zmeny tlaku.

Pri výrobe hodiniek Certina sa používajú kvalitné materiály: 316L oceľ, titán, PVD. Ďalej diamanty a zafírové sklíčka odolné voči poškriabaniu. Hodinky poháňajú švajčiarske strojčeky ETA a automatické strojčeky.

Sponzoring a partnerstvá[upraviť | upraviť zdroj]

Certina v skorších rokoch sponzorovala rôzne expedície, ako výstup na Himaláje, prechod Atlantikom a iné experimenty, aby ukázala odolnosť svojich DS hodiniek. Neskôr sa Certina orientuje na sponzorovanie motorových športov. Sú to hlavne preteky motocyklov a formulí.

Medzi ambasádorov Certiny patrili: Roger de Coster, 5-násobný motokrosový šampión, Muhammad Ali – boxer, Alex Crivillé, Seth Gibernau, Thomas Luthi – motocykloví pretekári, Colin McRae – bývalý pretekár WRC.

V súčasnosti je Certina oficiálnym partnerom BMW Sauber F1 tímu s ambasádormi Robertom Kubicom a Timom Glockom.

Kolekcie hodiniek[upraviť | upraviť zdroj]

  • GENT QUARTZ
  • GENT AUTOMATIC
  • LADY QUARTZ
  • LADY AUTOMATIC
Certina DS Podium

Dôležité hodinkové rady[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1936 Certina ako prvá firma na svete vyrobila mechanické digitálne hodinky. Boli poháňané pružinou a otáčajúce sa kruhy s napísanými číslami ukazovali čas namiesto ručičiek.

1959 – DS koncept
1961 – Blue Ribbon
1971 – Biostar – prvé hodinky, ktoré ukazujú denný ľudský biorytmus
1955 – DC Cascadeur – firma začína silnú asociáciu s motorovými športmi
2000 – DS Spel
2005 – DS Podium

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]