Cesta III. triedy 3849 (Slovensko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
III/3849
Typ Cesta III. triedy
Dĺžka celkovo: 3,569 km
Výstavba
Začiatok trasy Križovatka cesty 567 medzi obcami Nižná Jablonka a Svetlice
Koniec trasy Vyšná Jablonka
Krajina Slovensko Slovensko
Región Prešovský kraj

Cesta III/3849 je cesta III. triedy v okrese Humenné od križovatky s cestou II/567 až po koniec dediny Vyšná Jablonka. Jej celková dĺžka je 3,569 km.

Začiatok cesty[upraviť | upraviť zdroj]

Cesta 3849 vzniká oddelením od cesty II. triedy 567, južne od obce Nižná Jablonka.

Trasa cesty[upraviť | upraviť zdroj]

Cesta pokračuje pri plynovode SPP a vstupuje do CHKO Východné Karpaty. Trasa cesty ďalej vedie v obci popri domoch, miestnom obecnom úrade a pomníku z 2. svetovej vojny. V intraviláne obce sa na ceste 3849 nachádza mnoho odbočiek a aj paralelná ulica vľavo za potokom Rieka, ktorá sa nazýva Druhá Strana.

Koniec cesty[upraviť | upraviť zdroj]

Cesta 3849 končí na konci obce Vyšná Jablonka pri starých kasárňach z 2. svetovej vojny. Ďalej už len pokračuje 1 km starej rozbitej cesty a potom pokračuje už novo vyasfaltovaná cesta do obce Osadné. Vlastnia ju Štátne Lesy SR. Ďalej sa dá dostať do Poľska, Osadného alebo Svetlíc poľnými cestami.

Všeobecné informácie[upraviť | upraviť zdroj]

Cesta 3849 bola v druhej polovici obce Vyšná Jablonka v októbri 2016 nanovo vyasfaltovaná a opravená. Južná časť cesty je momentálne v dobrom stave, v apríli 2019 boli pridané asfaltové záplaty dier. Stredové pruhy sú potiahnuté od križovatky s cestou 567 po obecný úrad v obci. Na ceste sa nachádzajú aj 3 zastávky SAD Humenné. Cestou prechádza mnoho bicyklov a turistov smerom na vrch Huta alebo Vysoký Grúň.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]