Charlie Cox

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Charlie Cox
britský herec
Charlie Cox v roku 2017
Charlie Cox v roku 2017
Rod. menoCharlie Thomas Cox
Narodenie15. december 1982 (41 rokov)
Londýn, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Aktívne roky2002 – súčasnosť
RodičiaAndrew Cox, Trisha Cox
ManželkaSamantha Thomas(od 2018)
Deti2
Odkazy
Webstránkaco.uk
CommonsSpolupracuj na Commons Charlie Cox

Charlie Thomas Cox (* 15. december 1982 Londýn, Anglicko, Spojené kráľovstvo) je britský herec. Medzi jeho najznámejšie role patrí Tristan Thorn vo filme Hviezdny prach (2007) alebo Matt Murdock / Daredevil v seriáloch na Netflixe Daredevil (20152018), The Defenders (2017) a v pripravovanom seriáli od Marvel Cinematic Universe: Daredevil: Born Again

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Londýne v Anglicku ako najmladší z piatich súrodencov. Vyrastal vo Východnom Essexe ako syn Patricie C. A. "Trishy" a Andrewa Fredericka Seafortha Coxa, ktorý je vydavateľ. Medzi jeho predkov z otcovej strany patrí Sir Andrew Agnew, kapitán kráľovského námorníctva Frederick Lewis Maitland, James Ogilvy, Sir David Carnegie a guvernér New Yorku, Andrew Elliot. Bol vychovávaný ako rímskokatolík.

Navštevoval dve nezávislé školy: Ashdown House a Sherborne School. Neskôr sa vzdelával na divadelnej škole Bristol Old Vic Theatre School v Bristole.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Cox hral hlavnú úlohu Tristana Thorna vo filme Hviezdny prach. Ďalej sa objavil v roku 2008 vo filme Stone of Destiny, kde si zahral Iana Hamiltona. V tom istom roku si zahral úlohu vojvodu z Crowborough v dramatickom seriáli Panstvo Downton. Zahral si aj hlavnú úlohu v dráme The Prince of Homburg. V roku 2011 stvárnil úlohu Josemaría Escrivá de Balaguer vo filme There Be Dragons. V tom istom roku získal vedľajšiu úlohu v druhej sérií seriálu televízie HBO, Impérium – Mafia v Atlantic City, kde hrá írského imigranta. V roku 2015 získal hlavnú úlohu Matta Murdocka v americkom seriáli Daredevil. Úlohu Daredevila si zopakoval aj v projektoch od Marvel Cinematic Universe: Spider-Man: Bez domova a She-Hulk: Neuveriteľná právnička. Objaví sa aj v nadchádzajúcich MCU projektoch Echo a Daredevil: Born Again.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Charlie Cox

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Charlie Cox na českej Wikipédii.