Chill-out

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Chill-out
Pôvod v štýlochambient, electronica, new age
Kultúrne pozadiezačiatok 90. rokov – Európa
Typické nástrojeviacero softvérových syntetizátorov, elektronické hudobné nástroje
Všeobecná popularitastredná až vysoká počas 90. rokov

Zmes štýlov
downtempo, trip-hop, ambient house, chillwave, chillout fusion

Chill-out (iné názvy: chillout, chill out, chill) je zastrešujúci termín pre viacero štýlov elektronickej hudby charakteristických jemným štýlom a beatmi stredného tempa.[1]

Chill-out sa objavil začiatkom 90. rokov v tzv. "chill rooms" v tanečných kluboch. Žánre spojené s hudbou chill-out sú predovšetkým ambient, trip-hop, nu jazz, ambient house, new age a ostatné subžánre downtempa. Niekedy je easy listeningový subžáner lounge považovaný za patriaci do chill-out hudby. Chill-out ako hudobný žáner alebo označenie je synonymom k nedávno popularizovaným termínom "smooth electronica" a "soft techno".

Významní interpreti[upraviť | upraviť zdroj]

Významní producenti, ktorý sa špecializujú na chill-out sú Chicane, Zero 7, Jenova 7 Roger Shah, Blank & Jones, Triangle Sun, Ryan Farish, José Padilla, Chris Coco, Pete Lawrence, Alex Paterson, Björk, Nujabes (Jun Seba) a Mixmaster Morris.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Chill-out music na anglickej Wikipédii.

  1. RAISEDBYCULTURE. ELECTRONIC MUSIC GUIDE – Raised by Culture [online]. 2007-05-23, [cit. 2023-12-03]. Dostupné online. Archivované 2023-12-03 z originálu. (po anglicky)