Chrám svätej Kataríny (arménsky)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Chrám svätej Kataríny (arménsky)

Chrám svätej Kataríny (rus. Це́рковь Свято́й Екатери́ны, arm. Սուրբ Կատերինե եկեղեցի) je chrám Arménskej apoštolskej cirkvi v Sankt Peterburgu. Nachádza sa na Nevskom prospekte a slúži príslušníkom arménskej komunity.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Arménska komunita sídli v Sankt Peterburgu už od jeho založenia. Arménsko bolo vždy prirodzeným spojencom Ruska na Kaukaze a Ruské impérium vystupovalo ako ochranca kresťanských národov na Balkáne a Kaukaze. Arménski kupci mali v hlavnom meste veľa obchodov a ich komunita sa rozrastala. Preto vznikla potreba založiť v meste vlastný arménsky chrám. Tejto myšlienky sa chytil arménsky intelektuál Luka Širvanov. Chrám sa staval v rokoch 17711776 podľa projektu architekta Feľtena v neoklasisistickom architektonickom štýle. Počas vlády imperátorky Kataríny II. vznikli aj kostoly rímskokatolíckej a evanjelickej cirkvi, ktoré nesú meno podľa svätej Kataríny. V rokoch 19301990 bol chrám arménskej cirkvi odobratý.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Už v roku 1990 arménski veriaci v Petrohrade žiadali úrady, aby im chrám vrátili. 14. marca 1993 sa v chráme slúžila prvá arménska liturgia. Potom nasledovala rozsiahla rekonštrukcia. 12. júla 2000 bol chrám hlavou arménskej apoštolskej cirkvi a v prítomnosti ruského pravoslávneho patriarchu slávnostne posvätený.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]