Clones

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Centrum mesta

Clones (ír. Cluain Eois) je mesto v severovýchodnej časti Írska, v grófstve Monaghan. Žije tu 1 517 obyvateľov (2006), spolu s predmestiami 1 760 obyvateľov.

Leží v západnej časti grófstva, na hranici so Severným Írskom (grófstvo Fermanagh), v nadmorskej výške 71 m n. m. Nachádza sa na križovatke cesty II. triedy N54 s regionálnymi cestami R183 a R212. Monaghan je vzdialený 20 km severovýchodne, Cavan 26 km juhojuhozápadne, Enniskillen 37 km severozápadne a Cootehill 20 km juhovýchodne.

Na území dnešného mesta boli objavené stopy osídlenia zo 6. storočia, kedy tu stál kláštor, ktoré neskôr zrušil anglický kráľ Henrich VIII. Dodnes sa zachovali zvyšky opátstva z 12. storočia, spoločne so sarkofágom sv. Tighearnacha, okrúhlou vežou z 9. storočia a keltským krížom. Vo februári 1922 tu došlo k ozbrojenému stretu medzi zástancami IRA a USC (čo bola dočasná policajná zložka bojujúca proti IRA). Incident bol známy ako tzv. Clones Affray, ktorý spôsobil vypovedanie anglo-írskej mierovej dohody.

Mesto utrpelo značné ekonomické škody po rozdelení Írska v r. 1921, nakoľko hranica so Severným Írskom rozdelila pôvodné ekonomické zázemie mesta. V 19. a na začiatku 20. storočia bolo významnou železničnou križovatkou, kde sa stretávali trate do Enniskillen, Armaghu, Cavanu a Dundalku. V r. 1957 bola zastavená osobná a v r. 1960 aj nákladná železničná doprava.

Clones je rodiskom írskych spisovateľov Patricka McCabea a Eugenea McCabea, básnika Thomasa Brackena a generála Josepha Finegana.