Cointreau

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
cointreau

Cointreau [vyslov: kuantro, prízvuk na druhej slabike] je typický predstaviteľ ovocného likéru triple sec odborne vyrábaný z kôry horkých a sladkých pomarančov. Táto slávna značka bola spopularizovaná krátko pred druhou svetovou vojnou, aby sa Cointreau odlíšilo od ostatných trikrát destilovaných pomarančových likérov, v tom čase známych jednoducho ako triple sec.

Hoci si spoločnosť začala budovať svoje meno pomerne nedávno, pôvod receptúry je oveľa starší.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1849 založil Edouard-Jean Cointreau, cukrár z Angers, spoločnosť Cointreau Distillery. Edouard-Jean Cointreau vlastnil v Angers pálenicu, kde experimentoval s alkoholom a vyrábal nápoje z rôznych druhov pomarančov a byliniek. Jeho syn Edouard objavil počas cesty po Karibiku horké pomaranče, ktoré jeho otec využil a vytvoril nový, dnes celosvetovo preslávený likér Cointreau. Prvá fľaša bola predaná v roku 1875. V súčasnosti sa každoročne predá vyše 13 miliónov fliaš likéru vo viac ako 150 krajinách.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Cointreau, vyrábaný podľa tajného receptu s koňakovým základom, je pri izbovej teplote číry a pri ochladení alebo pridaní ľadu zbelie. Túto zmenu, ktorá je dôkazom pravosti, spôsobuje vystúpenie oleja zo zmesi pri nižších teplotách. Cointreau sa môže piť čisté pri izbovej teplote alebo s ľadom. Okrem toho je neodmysliteľnou súčasťou mnohých známych kokteilov ako je Cosmopolitan, Sidecar či Margarita.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Gassnier, V. Nápoje, Slovart 2009.