Cyntoryn zvieratiek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Cyntoryn zvieratiek je hororový román od amerického autora Stephena Kinga. V anglickom origináli vyšiel prvý raz v roku 1983. V slovenčine bol vydaný v roku 2019. Kniha bola dvakrát sfilmovaná, v rokoch 1989 a 2019.

Román opisuje príbeh mladej rodiny Credovcov, ktorí sa nič netušiac presťahovali neďaleko územia disponujúceho desivou a tajomnou mocou. Tá rodine spôsobuje čoraz väčšie ujmy. Román sa zaoberá témou smrti, zmierovania sa s ňou a otázkou správnosti nadpridozeného oživenia zosnulých bytostí.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavnou postavou je lekár Louis Creed, manžel Rachel a otec dvoch malých detí: dcéry Ellie a syna Gagea. Rodina sa presťahuje do nového mestečka Ludlow, domu neďaleko frekventovanej cesty.

Louis sa zoznámi a spriatelí so susedom, vyše osemdesiatročným Judom. Jud vezme ich rodinu na výlet na tzv. Cyntoryn zvieratiek – miesto v lese, kde miestne deti pochovávajú svoje uhynuté domáce zvieratká. Po návšteve cintorína je Ellie rozrušená z pomyslenia, že aj jej milovaný kocúr Churchill raz umrie. Krátko na to, v prvý deň v novej práci, sa Louis stáva bezmocným svedkom smrti ťažko zraneného mladíka, ktorého zrazilo auto. V noci má Louis živý sen, v ktorom ho tento mŕtvy mladík varuje, aby nikdy nešiel za hromadu dreva na konci Cyntorynu zvieratiek. Ráno Louis zistí, že má zablatené nohy a jeho sen o tom, ako v noci nasledoval mladíkovho ducha na Cyntoryn zvieratiek, možno nebol iba snom.

Po čase ide Rachel s deťmi na návštevu svojich rodičov. Louis zostáva doma sám s Churchillom. Zavolá mu Jud, že našiel ich kocúra mŕtveho. Zrazilo ho auto. Louis je nešťastný, hlavne kvôli Ellie. Jud však vezme Louisa na Cyntoryn zvieratiek a pokračujú ďalej, skrytou cestičkou ďaleko za cintorín, cez les a podivný močiar. Tam, na plošine z kamenistej pôdy, Jud bez vysvetlenia povie Louisovi, aby kocúra pochoval. Louis tak urobí a vrátia sa domov.

Nasledujúceho dňa sa Churchill vráti živý. Louis tomu spočiatku odmieta veriť a hľadá iné vysvetlenia, ale kocúr skutočne vstal z mŕtvych. Zvláštne však páchne a je znepokojivým spôsobom iný až desivý. Louis ide za Judom, ktorý mu konečne prezradí, že miesto, kam ho pochoval, je prastaré indiánske pohrebisko. Zvieratá, ktoré tam ľudia pochovajú, ožijú a vrátia sa domov, no už nikdy nie sú také ako predtým. Louis rodine po ich návrate nič nepovie. Rachel a Ellie cítia, že Churchill sa nepríjemne zmenil, nikto to však nerozoberá.

Zhruba pol roka po príhode s kocúrom na rodinu doľahne strašná tragédia – kamión na rovnakej ceste zrazí ich dvojročného syna Gagea. Louis je ochromený žiaľom. Jud ho varuje, aby sa nepokúšal Gagea pochovať na indiánskom pohrebisku. V mladosti totiž zažil, ako to istý otec skúsil spraviť so svojím jediným synom, ktorý padol vo vojne, a ten syn sa vrátil ako netvor. Louis je však napriek tomu odhodlaný to skúsiť a myslí si, že ak by sa aj jeho syn vrátil ako netvor, stačí ho znova zabiť. Prehovorí Rachel, aby s Ellie išli k svokrovcom. V noci, po rozličných komplikáciách, Louis vykradne synov hrob. S mŕtvolou Gagea absolvuje desivú cestu cez nadprirodzený močiar a pochová syna na starom pohrebisku. Potom sa vráti domov a doráňaný a unavený tvrdo zaspí.

Medzitým má Ellie silné vízie, že na jej otca číha strašné nebezpečenstvo. Uverí jej aj Rachel, ktorá sa pokúša dostať domov. Telefonuje s Judom, ktorý pochopí, o čo sa Louis pokúsil. Chce zastihnúť Louisa predtým, ako to urobí, no zaspí. Jud a do istej miery aj Louis si uvedomujú, že za sled udalostí vedúcich k tomuto stavu môže moc indiánskeho pohrebiska. Ono spôsobilo, že Jud ukázal Louisovi toto miesto, hoci vedel, že je skôr zlé ako dobré. Ono spôsobilo, že auto zrazilo Gagea aj to, že Louis sa napriek varovaniu rozhodol predsa len skúsiť svoje dieťa oživiť a okolnosti mu priali. Ono spôsobilo, že Rachel sa nevedela dostať včas domov, aby v tom manželovi zabránila. A napokon ono spôsobilo, že Jud zaspal a ani on Louisa nezastavil.

Malý Gage vstane z mŕtvych ako monštrum v detskom tele. Zoberie otcov skalpel, dobodá ním Juda a vzápätí aj svoju matku, ktorá dorazí do Judovho domu. Keď sa Louis vo svojom dome preberie, z náznakov pochopí, čo sa stalo. Zabije najprv kocúra Churchilla a potom Gagea. Zo žiaľu z prežitého, aj z toho, že prišiel nielen o syna, ale svojou vinou aj o priateľa a o manželku, zošalie. Podpáli Judov dom. Potom vezme Rachelino telo a ide ju pochovať na indiánske pohrebisko. Kniha končí tým, ako sa oživená Rachel vráti domov.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]