Damanovité

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Damanovité[1] (lat. Procaviidae, Hyracidae) je jediná recentná čeľaď damanov. Všetky recentné rody z tejto čeľade sa po slovensky volajú daman.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Damany sú malé, zavalité zvieratá s veľmi krátkym chvostom. Sú veľké asi ako mačka, väčšina damanov dosahuje dĺžku 30 70 cm a váži okolo 2 – 5 kg. Hoci tvarom pripomínajú králiky, geneticky sú viac príbuzné s kopytníkmi. Fenickí moreplavci dokonca považovali králiky žijúce na Pyrenejskom polostrove za damany a pomenovali ho אי שפנים (ʾî šəpānîm), čo znamená krajina damanov. Toto pomenovanie prešlo do latinčiny ako „Hispánia“ a ako základ mena tohto územia sa používa dodnes. Aj veľa králikov opisovaných v biblii sú damany, pretože prví prekladatelia nemohli pomenovať zviera, ktoré vtedy bolo v Európe neznáme.

Vyskytujú sa v Afrike a na Strednom východe. Žijú na skalách, niektoré druhy na stromoch.

Majú krátke končatiny, na predných končatinách majú 4 a na zadných 3 prsty, zakončené nechtovitými kopýtkami. Na kopýtka našľapujú iba v behu, inak sa pohybujú po mäkkých vankúšikoch na chodidlách. Vankúšiky na chodidlách im zvlhčujú výlučky žliaz, aby sa zvýšila ich priľnavosť k podkladu. Po strmých skalách lezú dobre vďaka spomenutým výlučkom a protistojným palcom na zadných nohách.

Zaujímavosťou sú stále dorastajúce horné rezáky, ktoré tvoria akési kly.

Damany zdieľajú niekoľko charakteristík primitívnych placentálnych cicavcov, majú slabo vyvinutú schopnosť termoregulácie, preto sa rady vyhrievajú na slnku alebo sa túlia k sebe navzájom. Na rozdiel od ostatných bylinožravcov nemajú dobre vyvinuté rezáky a rastliny musia odhrýzať pomocou stoličiek. Sú však prispôsobené na trávenie rastlinnej potravy, majú zložitý dvojkomorový žalúdok a dve slepé črevá, ktoré hostia symbiotické baktérie, pomáhajúce tráviť celulózu.

Pretože majú výkonné obličky, potrebujú málo vody.

Systém[upraviť | upraviť zdroj]

Čeľaď damanovité (Procaviidae)[2]:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. LUPTÁK, Peter. Slovenské mená cicavcov sveta. [1. vyd.] Bojnice : Zoologická záhrada, 2003. 218 s. ISBN 80-969059-9-6. S. 73.
  2. Slovenské názvy (ak nie je uvedené inak) sú podľa LUPTÁK, Peter. Slovenské mená cicavcov sveta. [1. vyd.] Bojnice : Zoologická záhrada, 2003. 218 s. ISBN 80-969059-9-6. S. 73.
  3. damany. In: Pyramída, s. 700.
  4. Svet živočíšnej ríše: ilustrovaná encyklopédia. Preklad Anna Gutteková. 1. vyd. Martin : Osveta, 1984. 606 s. S. 72.
  5. damany. In: Malá slovenská encyklopédia. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Goldpress Publishers, 1993. 822 s. ISBN 80-85584-12-3. S. 142.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Damanovité
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Damanovité