Preskočiť na obsah

Interim Register of Marine and Nonmarine Genera

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Interim Register of Marine and Nonmarine Genera
Základné informácie
Krátky názovIRMNG
Vznik2006
ÚstredieOostende, Belgicko
Ďalšie informácie
manažér a
kurátor
Tony Rees
Rodičovská organizáciaCommonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (2006 – 2014), Flámsky námorný inštitút (2016 – súčasnosť)
Webstránkairmng.org/

Interim Register of Marine and Nonmarine Genera (IRMNG) je taxonomická databáza, ktorá sa pokúša pokryť publikované mená rodov pre všetky oblasti života (vrátane podrodov v zoológii), od roku 1758 v zoológii (1753 v botanike) až po súčasnosť, v jedinej, vnútorne konzistentnej taxonomickej hierarchii, v prospech iniciatív informatiky v oblasti biodiverzity a všeobecných používateľov (taxonomických) informácií o biodiverzite. Okrem toho, že k máju 2023 obsahuje len niečo vyše 500 000 publikovaných inštancií rodových mien (vrátane podrodových mien v zoológii), databáza obsahuje viac ako 1,7 milióna mien druhov (1,3 milióna je uvedených ako „akceptovaných“), hoci táto zložka údajov nie je udržiavaná v rovnakom aktuálnom alebo úplnom stave ako na úrovni rodu. IRMNG je možné požiadať online o prístup k najnovšej verzii súboru údajov a je tiež k dispozícii ako pravidelné snímky alebo výpisy údajov na import/upload do iných systémov podľa potreby. Databáza bola spustená v roku 2006 na vtedajšej CSIRO Oceans and Atmosphere v Austrálii a od roku 2016 je prevádzkovaná vo Flámskom námornom inštitúte (VLIZ) v Belgicku.

Použitie IRMNG

[upraviť | upraviť zdroj]

Obsah z IRMNG používa niekoľko globálnych projektov informatiky v oblasti biodiverzity vrátane Open Tree of Life,[1] Global Biodiversity Information Facility (GBIF),[2] a Encyclopedia of Life (EOL),[3] okrem iných vrátane Atlas of Living Australia a Global Names Resolver od Global Names Architecture (GNA).[4] Od roku 2018 sa údaje IRMNG používajú aj na naplnenie taxonomickej hierarchie a poskytovanie generických názvov pre rad taxónov v oblastiach protistov (ríše Prvoky a Chromisty) a rastlinných rias (Charophyta, Chlorophyta, Glaucophyta a Rhodophyta) v Catalogue of Life.[5]

Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. OPEN TREE OF LIFE DEVELOPERS. Taxonomy release ott3.0 - [online]. Open Tree of Life, [cit. 2018-12-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. The Interim Register of Marine and Nonmarine Genera [online]. 2018, [cit. 2018-12-10]. [[[Global Biodiversity Information Facility|GBIF]] Dostupné online.] Archivované z originálu.
  3. IRMNG [online]. Encyclopedia of Life. Dostupné online. Archivované 2018-04-01 z originálu.
  4. Global Names Resolver: Names Data Sources [online]. [Cit. 2018-12-18]. Dostupné online.
  5. IRMNG [online]. Catalogue of Life, [cit. 2020-07-25]. Dostupné online. Archivované 2020-10-26 z originálu.

Externé odkazy

[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Interim Register of Marine and Nonmarine Genera na anglickej Wikipédii.