Danila Valierievič Kozlovskij

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Danila Valerievič Kozlovskij
ruský herec a model
Narodenie 3. máj 1985 (38 rokov)
Moskva, SSSR
Roky pôsobenia1999–súčasnosť
Oficiálna webstránkahttp://www.danilakozlovsky.com/?folio=7POJ4E717

Danila Valerievič Kozlovskij (rus. Данила Валерьевич Козловский * 3. máj 1985, Moskva, Sovietsky zväz) je ruský filmový a divadelný herec, režisér a model.

Život a kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Danila Kozlovskij sa narodil v Moskve. Jeho matka Nadežda Zvenigorodskaja je divadelná herečka a jeho otec, Valerij Kozlovskij bol profesorom na Moskovskej štátnej univerzite so špecializáciou na marketing a masové komunikácie[1]. Má staršieho brata Jegora a mladšieho brata Ivana. Od mladého veku navštevoval hudobnú školu, učil sa hrať na saxofón.

V roku 1996 bol prijatý do Kronshtadt námornej vojenskej školy, ktorú navštevoval až do ukončenia štúdia v roku 2002. Po promócii imatrikuloval na Saint Petersburg State Theatre Arts Academy, pod vedením Leva Dodina. Počas svojho štvrtého roka debutoval na scéne Theatre de l'Europe, hral úlohu Edgara v hre Kráľ Lear (2006). Rola mu priniesla jeho prvé divadelné ocenenie: zvláštnu cenu odbornej rady "Golden SOFIT" (top-hodnotená divadelná cena v Petrohrade) pre najlepší debut.

V rovnakom roku tiež získal jeho prvý film ocenenie - "White Elephant Award" za najlepšiu hlavnú úlohu (vo filme Garpastum, 2006). Získal cenu "Golden Eagle Award" za "Dukhless" (2012, nominácia "Best Cinema").

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 'Vampire Academy's' Danila Kozlovsky on Being a Russian in Hollywood: Cold War Is 'Still With Us' (Q&A) [online]. www.hollywoodreporter.com, 02-04-2014, [cit. 2015-12-29]. Dostupné online. (anglicky)