Darlie Routierová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Darlie Routierová
vinná z vraždy a odsúdená na smrť injekciou
Rod. menoDarlie Lynn Peck
Narodenie4. január 1970 (54 rokov)
Altoona, Pensylvánia, USA
Národnosťamerická

Darlie Lynn Routierová (* 4. január 1970) je Američanka, pôvodom z Rowlettu v Texase, ktorá bola uznaná vinnou z vraždy jej päťročného syna Damona a odsúdená na smrť injekciou. V súčasnosti sa nachádza v cele smrti v Gatesville v Texase.

Vražda[upraviť | upraviť zdroj]

6. júna 1996 o 2:31 miestneho času dostali dispečeri v Rowlette telefonát z domu Darlie Routierovej, ktorá tvrdila, že do jej domu sa niekto vlámal a pobodal jej dvoch synov, Damona (5) a Devona (6) a zaútočil aj na ňu. Jej najmladšie dieťa, syn Drake (7 mesiacov) v tom čase spal na poschodí domu s otcom a nebol nijako zranený. Samotná Routierová dostala niekoľko hlbokých bodných rán na krku, hrudníku a rukách.

Televízne spravodajstvo prinieslo nezvyčajné zábery, ktoré Routierovej značne priťažili v súdnom procese. Keďže starší zo synov, Davon, mal mať o niekoľko dní siedme narodeniny, usporiadali mu oslavu na cintoríne. Boli tu zábery na Darlie, ktoré ju ukazovali ako smejúcu sa, hádžucu konfety na synov hrob a spievajúcu pieseň "Happy Birthday". Hoci členovia rodiny tvrdili že video nezachytávalo predošlý obrad, kde vzdávali poctu chlapcovi, Routierová bola 4 dni po tom obvinená z vraždy.

Súdny proces[upraviť | upraviť zdroj]

Obžaloba tvrdila že Routierová zavraždila svojich dvoch synov, kvôli finančným ťažkostiam v rodine. Žalobcovia opísali Routierovú ako rozmaznanú, materialistickú ženu, ktorá mala značný dlh, stúpajúce jej úroky na kreditnej karte a minimum peňazí na účte. Mala preto strach, že jej rozhadzovačný štýl života sa chýli ku koncu. Kriminalistický konzultant tiež svedčil, že dôkazy na mieste činu boli zinscenované.

Routierovú počas procesu zastupoval prominentný právnik Douglas Mulder. Obhajoba tvrdila, že Routierová nemala žiaden dôvod aby zabila vlastné deti a že obžaloba nemá motív, priznanie ani svedkov. Routierová vypovedala napriek odporúčaniu svojich právnikov aby tak nerobila.

Znalec z oblasti medicíny Vincent DiMaio vypovedal, že zranenia na Routierovej krku sa nachádzali len dva milimetre od krčnej tepny a že táto skutočnosť nekorešponduje so zraneniami samého seba, ktoré predtým videl.

Routierová bola uznaná vinnou z vraždy Damona a 1. februára 1997 bola odsúdená na trest smrti injekciou.

Rozvod[upraviť | upraviť zdroj]

V júni 2011 požiadal Darin Routier, manžel Darlie Routierovej, o rozvod. Uviedol, že to bolo vzájomné, veľmi ťažké rozhodnutie a že naďalej verí, že jeho manželka je nevinná.