David Stirling

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
David Stirling
škótsky horolezec a britský dôstojník
škótsky horolezec a britský dôstojník
Narodenie15. november 1915
Lecropt, Spojené kráľovstvo
Úmrtie4. november 1990 (74 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons David Stirling

Sir Archibald David Stirling (* 15. november 1915, Lecropt, Spojené kráľovstvo – † 4. november 1990, Londýn, Spojené kráľovstvo) bol škótsky horolezec, počas 2. svetovej vojny dôstojníkom britskej armády a zakladateľom špeciálnych jednotiek (Special Air Service, skr. SAS).

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a raná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Stirling sa narodil na farnosti Lecropt v Pertshire. Bol synom brigádneho generála Archibalda Stirlinga z Keiru a Margaret Fraserovej, dcéry Simona Frasera (potomok anglického kráľa Karla II.). Študoval v Ampleforth College a Trinity College na Cambridgeskej univerzite. V dobe, keď vypukla druhá svetová vojna sa pripravoval na výstup na Mount Everest.

Druhá svetová vojna[upraviť | upraviť zdroj]

24. júla 1937 bol z vysokej školy povolaný do Scots Guards, kde absolvoval dôstojnícky kurz. V júni 1940 sa prihlásil ako dobrovoľník do novovytvorených jednotiek Commandos (No.8 Commando) pod velením podplukovníka Roberta Laycocka. Táto jednotka bola nasadená do bojov o Krétu na prelome mája a júna 1941, a neskôr do bitky s Vichystickými vojskami v Palestíne pri rieke Litani, kde utrpela ťažké straty. Aj poz zrušení tejto jednotky 1. augusta 1941 Stirling stále veril, že aj napriek prevažujúcemu spôsobu mechanizovaného boja, ktorý na bojiskách dominoval, dokáže menšia diverzná skupina vďaka momentu prekvapenia spôsobovať nepriateľom citeľné škody.

Stirling si bol vedomý toho, že nebude ľahké presadiť tento nápad u vedenia. Pokúšal sa rôznymi spôsobmi dostať na veliteľstvo Blízkovýchodných síl v Káhire v snahe stretnúť sa s náčelníkom armády Claudom Auchinleckom. Pri svojom druhom pokuse vniknúť do budovy stretol zástupcu veliteľa generála Ritchieho. Vysvetlil mu svoj nápad a Ritchie presvedčil náčelníka štábu, aby povolil Stirlingovi vytvorenie novej zvláštnej jednotky. Jednotka bola pomenovaná oddiel L, brigáda špeciálnej vzdušnej služby (L detachment, Special Air Service Brigade).

Po prvej neúspešnej akcii, kedy počas operácie Crusader 16. novembra 1941 34 z jeho 55 mužov zahynulo alebo bolo zajatých v dôsledku nepodareného výsadku. Nezdar spôsobila nepriazeň počasia, hlavne silný vietor, ktorý ich prinútil pristáť mimo plánované pristávacie plochy. Zvyšok sa podaril zachrániť vďaka hliadkam hĺbkového prieskumu Long Range Desert Group (LRDG). Stirling sa následne rozhodol, že najúčinnejší spôsob ako sa prepravovať, je v noci a po zemi. Zorganizoval ďalšie útoky na letiská. Používal pri tom upravené terénne vozidlá Jeep americkej výroby s dodatočne inštalovanými guľometmi Vickers K. V januári 1943 ho zajali Nemci. Štyrikrát z väzenia utiekol. Následne bol väznený na zámku Colditz, kde ostal do konca vojny. Po jeho zajatí prevzali velenie SAS jeho brat Bill Stirling a Blair 'Paddy' Mayne.

SAS za 15 mesiacov pred Stirlingovým chytením zničila cez 250 nepriateľských lietadiel na zemi, desiatky ciest a železníc a z boja vyradila stovky vozidiel.

Neskoršie aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Po vojne sa venoval predaju zbraní hlavne do Arabských zemí. Podieľal sa na neúspešnom pokuse o odstránenie Muammara al-Kaddáfího v rokoch 19701971. Z obavy pred prílišnou mocou britských pracovných odborov vytvoril organizáciu GB75, ktorá mala chrániť záujmy krajiny v prípade celoštátneho generálneho štrajku.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku David Stirling na anglickej Wikipédii.