Delokalizovaný elektrón

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Delokalizácia)
Benzén s delokalizovanými elektrónmi znázornenými pomocou kruhu.

V chémii sa ako delokalizovaný elektrón sa označuje elektrón v molekule, ióne alebo pevnom kove, ktorý nie je asociovaný s jedným konkrétnym atómom alebo jednou konkrétnou kovalentnou väzbou.[1]

Delokalizácia je všeobecný pojem a môže mať rozličné významy podľa použitia:

Rezonancia[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Rezonancia (chémia)
Príklady rezonančných štruktúr. Elektróny sa v molekulách môžu presúnuť od jedného atómu k druhému, takže nie sú lokalizované na konkrétnom atóme či väzbe.

V jednoduchom aromatickom kruhu benzénu je šesť delokalizovaných pí elektrónov.[2] Tieto elektróny sú rozložené po šesťuhlíkatom kruhu a graficky sa často znázorňujú kruhom. Všetkých šest C–C má rovnakú dĺžku (sú ekvidistantné), čo naznačuje delokalizáciu elektrónov – ak by štruktúra mala izolované jednoduché a dvojité väzby, odpovedali by tomu dĺžky väzieb.[2] V teórii valenčných väzieb sú delokalizované elektróny benzénu naznačované rezonančnými štruktúrami.

Elektrická vodivosť[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Kovová väzba

Delokalizované elektróny existujú i v štruktúre pevných kovov. Štruktúra kovov sa skladá z kladných iónov (katiónov) usporiadaných v mriežke, ktorá je obklopená záporne nabitými delokalizovanými elektrónmi. To znamená, že elektróny sa môžu voľne pohybovať, čo umožňuje ich elektrickú vodivosť.[3]

V diamante sú všetky elektróny valenčnej vrstvy každého atómu uhlíka lokalizované medzi atómami v kovalentnej väzbe. Pohyb elektrónov je obmedzený, preto diamant nevedie elektrický prúd.[4] V grafite však každý atóm uhlíka využíva len tri zo svojich štyroch valenčných elektrónov na kovalentné väzby k trom ďalším atómom uhlíka v rovine. Každý atóm uhlíka tak prispieva jeden elektrón k delokalizovanému systému elektrónov, ktorý je takisto súčasťou chemickej väzby medzi nimi (podobne, ako u benzénu). Delokalizované elektróny sa môžu voľne pohybovať v rovine, vďaka čomu grafit vedie elektrický prúd v rovine uhlíkových atómov.[3] Nevedie však elektrický prúd v smeroch kolmo na túto rovinu.

Molekulárne orbitály[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Molekulárny orbitál

Štandardné ab initio metódy kvantovej chémie vedú k delokalizovaným orbitálom, ktoré sa všeobecne rozprestierajú cez celú molekulu a majú symetriu zhodnú s molekulou. Lokalizované orbitály potom možno nájsť ako lineárnu kombináciu delokalizovaných orbitálov, ak je známa správna unitárna transformácia.[chýba zdroj]

U molekuly metánu ukazujú ab initio výpočty väzbový charakter v štyroch molekulárnych orbitáloch, ktoré zdieľajú elektróny rovnomerne medzi všetkých päť atómov. Existujú dve hladiny orbitálov, väzbový molekulárny orbitál tvorený 2s orbitálom uhlíka a trikrát degenerované väzbové molekulárne orbitály každého z 2p orbitálov uhlíka. Lokalizované sp3 orbitály odpovedajúce každej individuálnej väzbe v teórii valenčnej väzby je možné získať lineárnou kombináciou týchto štyroch molekulárnych orbitálov.[chýba zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. IUPAC Gold Book delocalization
  2. a b SOLOMONS, T. W. Graham. Organic chemistry. Hoboken, NJ : Wiley, 2011. (Tenth edition.) Dostupné online. ISBN 978-0-470-40141-5. S. 56-57.
  3. a b TANZI, Maria Cristina; FARÈ, Silvia; CANDIANI, Gabriele. Chapter 1 - Organization, Structure, and Properties of Materials. [s.l.] : Academic Press, 2019-01-01. DOI: 10.1016/B978-0-08-101034-1.00001-3. Dostupné online. ISBN 978-0-08-101034-1. DOI:10.1016/b978-0-08-101034-1.00001-3 S. 6, 54-55. (po anglicky)
  4. Does Diamond Conduct Electricity? - Techiescientist [online]. 2020-04-02, [cit. 2022-08-18]. Dostupné online. (po anglicky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Delocalized electron na anglickej Wikipédii.