Denis Wood

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Denis Wood
americký kartograf, umelec a autor populárno-vedeckej literatúry
Narodenie1945
Cleveland, Ohio, USA

Denis Wood (* 1945, Cleveland, Ohio, USA) je americký kartograf, umelec a autor populárno-vedeckej literatúry prevažne o mapách a ich vzťahu k spoločnosti.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Clevelande. Študoval anglický jazyk, neskôr geografiu, z ktorej získal v roku 1973 doktorát. V období rokov 19741996 učil environmentálnu psychológiu a dizajn na College of Design, North Carolina State University. Jeho akademickú kariéru prerušilo obvinenie z obťažovania maloletého, nasledované rozsudkom v roku 1996. Wood strávil vo väzení dva roky. Odvtedy pôsobí ako nezávislý vedecký pracovník. Súbežne s akademickou prácou sa venoval umeniu (tvorba koláží a malieb) a literatúre (poézia inšpirovaná geografiou). Dlhoročne žije v meste Raleigh, Severná Karolína, v historickej štvrti Boylan Heights, ktorá je častým objektom jeho kartografických experimentov.

Kritická kartografia a moc mapy[upraviť | upraviť zdroj]

Kartografii sa Wood venuje z teoretického a ideologického hľadiska vo svojom najznámejšom texte The Power of Maps. Kniha, sprevádzaná rovnomennou výstavou, zaznamenala značný ohlas u odborníkov aj verejnosti. Autor tu kritizuje uvažovanie o mape ako o reprezentácii reality. V jeho ponímaní mapa predstavuje kultúrny artefakt, ktorý prostredníctvom svojej selektívnej povahy vytvára osobitý druh skutočnosti. Provokuje čitateľa ku kritickému mysleniu, mapu nepovažuje za samozrejmý či prirodzený odraz nášho sveta, keďže je nutne autorská a selektívna, má svoj účel a slúži viac či menej očividným záujmom. Tieto záujmy sú skryté za vedecký a technologický aparát mapovej tvorby, ktorý vytvára zdanie o jej objektivite. V tejto schopnosti zastrieť záujem, ktorému slúži, spočíva moc mapy a ústrednou témou knihy The Power Of Maps je snaha tento záujem demaskovať.

Publikácie[upraviť | upraviť zdroj]

Svoje tézy Wood podporil mnohými prípadovými štúdiami, a rozvinul ich v ďalších knihách: Seeing Through Maps: The Power of Images to Shape Our World View (2001, spoluautor W. L. Kaiser), Five Billion Years of Global Change: A History of the Land (2004), The Natures of Maps: Cartographic Constructions of the Natural World (2008, spoluautor J. Fels), Rethinking the power of maps (2010, J. Fels, J. Krygier). Making Maps: A Visual Guide to Map Design for GIS (2005, spoluautor J. Krygier) je prístupná príručka hlavne pre laických záujemcov o kartografiu.

Grafická tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

V grafickej tvorbe Wood skúma vzťahy kartografie a umenia. Jeho práce nepripomínajú klasické mapy svojím zameraním: namiesto ciest či domov neštandardným spôsobom zobrazujú noc, podzemie, graffiti, dopravné značky, hviezdy či pouličné lampy v štvrti Boylan Heights. Autor sa pokúša zachytiť dojmy a atmosféru miesta, čo sú kvality na bežných mapách opomínané. Spolu so svojimi študentmi zbieral materiály a podnikal expedície do štvrte už od polovice sedemdesiatych rokov. Samotný proces tvorby a výskumu je tu sám o sebe dôležitým momentom k pochopeniu miesta, odhaleniu súvislostí, problémov a ich riešenia. Atlas zhromaždených prác vyšiel v roku 2010 pod názvom Everything Sings: Maps for a Narrative Atlas.

Denis Wood patrí k najuznávanejším expertom na význam a dôležitosť máp.[chýba zdroj] Mimo jeho teoretickej, umeleckej a výskumnej práce mu patrí uznanie aj za jeho popularizačné snahy. V jeho vízii demokratizácie kartografickej tvorby nie je mapa (hmotná či mentálna) konečným produktom uvažovania, ale momentom v procese rozhodovania ľudí vo všetkých sférach života.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

  • The Power of Maps, spoluautor John Fels, 1992
  • Home Rules, spoluautor Robert Beck, 1994
  • Seeing through Maps spoluautor Ward Kaiser, 2001
  • Five Billion Years of Change: A History of the Land, 2004
  • Making Maps, spoluautor John Krygier, 2005
  • The Natures of Maps, spoluautor John Fels, 2008
  • DENIS WOOD: EVERYTHING SINGS, spoluautor Ira Glass, Siglio, 2011. ISBN 978-0-9799562-4-9

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]