Derwent (Derbyshire)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Derwent
Rieka
Derwent blízko Hathersage
Štát Veľká Británia Veľká Británia
Konštituentná krajina Anglicko
Grófstvo Derbyshire
Mesto Derby
Prameň kopec Bleaklow
 - výška 590 m
Ústie rieka Trent
 - výška 30 m
Dĺžka 106 km
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Derwent je rieka v Anglicku v Spojenom kráľovstve. Je dlhá 106 kilometrov, tečie grófstvom Derbyshire a vlieva sa zľava do rieky Trent južne od mesta Derby. Zhruba polovicu svojho toku tečie cez národný park Peak District.

S výnimkou mesta Derby tečie rieka prakticky výhradne vidieckou krajinou, ale aj tam bola hojne využívaná ľuďmi. V časti medzi Matlockom a Derby sa nachádza jedna z kolísok priemyselnej revolúcie. Rieka Derwent tu bola využitá pre pohon strojných pradiarní bavlny. Dnes je využívaná ako zdroj vody pre rad neďalekých miest a jej zarezané údolia je významný komunikačný koridor cez výšiny Peak District.

Pre svoju krajinnú krásu je údolie rieky Derwent tiež vyhľadávané mnohými turistami. V hornej časti toku je pre turistov zaujímavý národný park Peak District, zatiaľ čo v strednej časti toku je staré kúpeľné mesto Matlock Bath, ktoré dnes ponúka obchody so suveníry a zábavné atrakcie, okrem iného kopec Heights of Abraham, na ktorý vedie lanová dráha.

Tok[upraviť | upraviť zdroj]

Derwent pramení na Swains Greave na východnom svahu kopca Bleaklow naproti Howden Moors, približne 6 kilometrov na východ od Glossopu. Potom tečie Hornom údolím Derwent, kde na nej sú postupne tri priehradnej nádrže: Howden, Derwent a Ladybower.

Nádrž Howden je napájaná aj riekou Westend a Ladybower je napájaná tiež riekou Ashop. V oboch prípadoch sú bývalé sútoky dnes zaplavené priehradnými nádržami spomenutých priehrad.

Ďalej na juh preteká rieka neďaleko Bamfordu a tu sa do nej vlieva riečka Noe. Pod sútokom pokračuje Derwent cez Hathersage, Grindleford, Calver a Baslow a ďalej cez Chatsworth House. Potom sa do neho vlieva riečka Wye u Rowsley.

Rieka ďalej preteká cez mesto Darley Dale a pokračuje do Matlock, administratívneho centra Derbyshire, kde sa do jej mŕtveho ramena vlieva potok Bentley Brook. Ďalšie dediny pozdĺž rieky sú Matlock Bath, Cromford, Whatstandwell a Ambergate, kde sa vlieva rieka Amber.

Pod Ambergate nasleduje mesto Belper a dediny Milford a Duffield. Potom už rieka tečie do regionálneho centra, mesta Derby, kam vteká predmestím Darley Abbey, aby pokračovala priamo centrom mesta.

Následne sa rieka vlieva do rieky Trent v Derwent Mouth, zhruba kilometer a pol na východ od Shardlow vo výške tridsiatich metrov nad morom. Rozdiel výšok medzi prameňom a ústím tak činí 560 metrov.

Využitie rieky[upraviť | upraviť zdroj]

Spodný tok rieky od ústia až do mesta Derby bol na základe rozhodnutia parlamentu z roku 1720 v roku 1721 splavnený. V roku 1795 však prevádzka ustala a lode namiesto toho začali jazdiť konkurenčným Derbskom kanálom. Dnes sa rieka považuje za nesplavnú, ale vodáci si najmä hornú časť obľúbili a tok schádzajú na kanoe a kajakoch. V Matlock Bath je pre nich navyše k dispozícii slalomová dráha.

Rieka bola v minulosti vo veľkej miere používaná na pohon mnohých strojných pradiarní bavlny na úseku medzi Matlock Bath a Derby. Medzi ne patril aj Cromford Mill Richarda Arkwrighta, celosvetovo prvá vodou poháňaná pradiareň bavlny. Tým ide o jedno z dôležitých historických miest priemyselnej revolúcie. Pokrok Arkwrighta aj jeho lokálnych konkurentov dnes pripomína celá lokalita Derwent Valley Mills (slovensky Továrne údolie Derwentu), ktorá patrí medzi svetové dedičstvo UNESCO. V samotnom Derby potom je priemyselnej revolúcii v kraji venované Priemyselné múzeum.

Priehradnej nádrže Howden a Derwent na hornom toku boli dokončené obe v roku 1916, aby zásobovali vodou mesta Sheffield, Nottingham a Leicester. Na ten istý účel bola postavená v roku 1945 priehrada Ladybower, pretože existujúce priehrady nestačili uspokojiť stúpajúci dopyt. Voda z nádrží je najprv upravená a potom tečie 45 kilometrov dlhým akvaduktom údolí Derwentu (Derwent Valley Aqueduct), ktorý vedie súbežne s riekou.

Ak je v Derwentu vysoký stav vody, je časť vody navyše odčerpávaná v Ambergate do nádrže Carsington, kam tečie cez tunely a akvadukty dlhé v súčte desať a pol kilometra. Keď je naopak v Derwentu vody málo, je rovnakými kanálmi voda vypúšťaná späť z nádrže do rieky. O všetky spomínané priehradnej nádrže sa stará spoločnosť Severn Trent Water.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Derwent (Derbyshire) na českej Wikipédii.