Dióda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rôzne typy diód
Rôzne typy diód
Rôzne typy diód
značka diódy
LED dióda

Dióda je elektronická súčiastka s dvoma elektródami, ktorá (ideálne) vedie elektrický prúd len jedným smerom. Hovoríme, že prúd usmerňuje. V starších textoch sa ako dióda (v užšom zmysle) niekedy označovala vákuová dióda, v novších textoch sa ako dióda (v užšom zmysle) označuje polovodičová dióda.

Podľa prostredia, v ktorom sa uskutočňuje dej určujúci činnosť prvku, sa rozlišuje:

Okrem vákuovej diódy, ktorá je druhom elektrónky a dnes sa už používa len zriedkavo vo veľmi špecifických zariadeniach, alebo ešte zriedkavejších diód plnených plynom sú teda diódy dnes vyrobené z polovodičov (obvykle kremíka) a využívajú polovodičový PN priechod (prípadne tzv. Schottkyho priechod na rozhraní kov-polovodič).

Funkcie[upraviť | upraviť zdroj]

Najdôležitejší typ je usmerňovacia dióda (staršie vákuová, dnes polovodičová). Je určená na výkonové usmernenie striedavého napätia. Znesie do tisíc voltov v závernom smere a bežne jednotky až desiatky ampérov v priepustnom smere. Výkonové usmerňovacie diódy, ktoré sa montujú na chladiče (zváračky, usmerňovače pre trolejbusy atp.), znesú stovky ampérov v priepustnom smere. Úbytok napätia na kremíkovej dióde v priepustnom smere je cca 0,7 V.

Okrem usmerňovania prúdu sa diódy používajú ako tepelný a svetelný senzor, emitor svetla, filter signálu, spínač, demodulátor a podobne.

Ďalej pozri v článku polovodičová dióda.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému dióda.