Dimebag Darrell

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dimebag Darrell

Darrell Lance Abbott (* 20. august 1966 Ennis, Texas, USA - † 8. december 2004, Columbus, Ohio, USA) známy pod menom Dimebag Darrell bol americký heavy metalový gitarista, skladateľ a zakladateľ metalových skupín Pantera a Damageplan, ktoré založil spolu so svojim bratom Vinnie Paulom. Je považovaný za jedného z najlepších metalových gitaristov 90. rokov a začiatku nového milénia až do jeho tragickej smrti v roku 2004. Svojou nekompromisnou, živelnou hrou a mohutným zvukom ovplyvnil celý rad neskorších hudobníkov a gitaristov po celom svete.

V roku 2011 bol v časopise Rolling Stone umiestnený na 92. miesto zo 100 najlepších gitaristov všetkých čias a v roku 2018 magazínom Metal Hammer na 19. miesto z 50 najlepších gitaristov. V roku 2015 bol taktiež vyhlásený stanicou VH1 za najvplyvnejšieho gitaristu ostatných 25 rokov.

Dimebag Darrell a Pantera[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina Pantera bola založená v roku 1981 v americkom Texase. V prvých rokoch existencie skupina hrala v štýle glam metalu, ovplyvnená predovšetkým ikonami ako Kiss, Van Halen či Mötley Crüe. Prvé tri albumy Metal Magic (1983), Projects In The Jungle (1984) a I am The Night (1985) produkoval Darrellov otec, country spevák Jerry Abbott.[1] Na konci osemdesiatych rokov prijala kapela do svojich radov speváka Phillipa Anselma, s ktorým po albume Power Metal (1988) nastúpila zmena imidžu, loga a hudobného štýlu na podstatne tvrdší a agresívnejší metal ovplyvnený Philovými obľubenými skupinami ako Venom, Slayer, Celtic Frost alebo Darkthrone. Darrell bol zase veľkým fanúšikom skupiny Overkill a ovplynený produkciou albumu Years Of Decay a hrou gitaristu Bobbyho Gustafsona. Práve z tohto dôvodu sa od albumu Cowboys From Hell objavuje v úlohe producenta Terry Date, ktorý produkoval okrem iných aj albumy Overkill. Na konci roka 1989 dostáva Darrell ponuku od Dava Mustaina, aby sa pripojil k jeho skupine Megadeth. Darrell bol ochotný ponuku prijať pod podmienkou, že sa ku Megadeth pripojí aj jeho brat Vinnie Paul.[2] Keďže Dave Mustaine v tej dobe už prijal na post bubeníka Nicka Menzu, musel tento návrh odmietnuť a tak sa prestup do Megadeth neuskutočnil. Darrell pokračuje v kariére spolu s bratom Vinnie Paulom a po vydaní albumu Cowboys From Hell (1990) zanevrela skupina na svoje prvé nahrávky a vybrala sa cestou v štýle thrash metalu z ktorého sa najmä vďaka produkcii a Darrellovej hre na gitare neskôr vyvinul podžáner groove metal, ktorého sa Pantera stala priekopníkom. V roku 1992 vychádza prelomový počin Vulgar Display Of Power. Album dosiahol obrovský úspech a kapela sa stala začiatkom deväťdesiatych rokov jednou z najvplyvnejších na scéne. Nasledovali albumy Far Beyond Driven (1994), The Great Southern Trendkill (1996) a Reinventing The Steel (2000). Každý z albumov prekonával svojou rýchlosťou a tvrdosťou ten predchádzajúci. Po nahraní albumu Far Beyond Driven vznikajú v skupine prvé nezhody najmä kvôli chronickej bolesti chrbta a postupne silnejúcej závislosti na liekoch a drogách speváka Phila Anselma. Spevák svoju závislosť odôvodnil najmä pre neprestávajúcu bolesť, ktorú tíšil liekmi proti bolesti a heroínom.[3] Darrell spolu so svojim bratom sa rozhodli nahrávať album The Great Southern Trendkill oddelene a po nahratí hudby naspieval Phil Anselmo vokály sám vo svojom dome v New Orleans.

Po odohraní svetového turné k albumu Reinventing The Steel sa Phil Anselmo a basgitarista Rex Brown odmlčali od zvyšku kapely s odôvodnením potreby prestávky a venovaniu sa svojim bočným projektom. Darrell a Vinnie Paul sa pokúšali so svojimi spoluhráčmi viackrát spojiť ale neúspešne a tak sa rozhodli projekt Pantera v roku 2003 rozpustiť.

Dimebag Darrell a Damageplan[upraviť | upraviť zdroj]

Po rozpustení Pantery sa Darrell spolu s Vinnie Paulom rozhodli založiť novú formáciu Damageplan, do ktorého prijali na post speváka Patricka Lachmanna a Boba Zillu na post basgitaristu. S kapelou Damageplan nahrali jeden album New Found Power (2004), ktorý podobne ako v predchádzajúcej kapele dosiahol komerčný úspech.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Po nahraní albumu New Found Power sa skupina vydala na Devastation Across the Nation tour po Spojených štátoch. Svoj predposledný koncert odohrali v Columbuse, štát Ohio. Na koncert sa dostal aj Nathan Gale, pomätený fanúšik Pantery, ktorý trpel schizofréniou a dlhodobo sa na ňu liečil. Počas úvodnej skladby sa dostal až na pódium, na ktorom so zbraňou v ruke zastreilil Dimebaga Darrella troma strelami do hlavy a jednej do ruky. Po príchode polície, ktorá nepríčetného fanúšika na mieste zastrelila, konštatovali Darrellovu smrť priamo na pódiu. Okrem neho zomreli ďalší traja ľudia vrátane ochranky a fanúšika z davu, ktorý sa snažil dostať na pódium, aby chránil Darrella. Ďalší traja ľudia boli zranení. Dimebag Darrell tak zomrel vo veku 38 rokov. Ako dôvod zavraždenia hudobníka po vyšetrovaní sa uvádza Galeove presvedčenie, že Pantera nahrala niekoľko skladieb, ktoré už predtým zložil on a zabitie Darrella považoval za pomstu za "ukradnutú identitu".

Okamžite po jeho smrti zorganizovali tisíce fanúšikov verejnú spomienku, ktorej sa zúčastnili aj hudobníci ako Eddie van Halen, Zakk Wylde či Dino Cazares. Darrell bol pochovaný po boku svojej matky Carolyn na cintoríne v rodnom Arlingtone v štáte Texas v truhle s motívmi skupiny Kiss, ktorú mu venoval basgitarista Gene Simmons. Eddie van Halen venoval Darrellovi svoju žlto-čiernu Bumblebee gitaru, ktorú vložil k nemu priamo do truhly. Van Halen na pohrebe povedal: "Dime bol originál a jedine originál si zaslúži originál."[4]

V júni 2018 v dôsledku srdcového infarktu zomrel v spánku aj bubeník Vinnie Paul, ktorého pochovali, podobne ako jeho brata v truhle od Kiss priamo vedľa Darrella a ich matky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. VERNON, Gowdy L.. Diamond Ballroom: From Country Swing to Heavy Metal. 1. vyd. [s.l.] : [s.n.], 2017. ISBN 978-1387464920.
  2. Dave Mustaine talks about Dimebag Darrell [online]. [Cit. 2022-08-09]. Dostupné online.
  3. INJECTION, Metal. Phil Anselmo Discusses Being Off Hard Drugs For Eight Years [online]. Metal Injection, 2013-02-07, [cit. 2022-08-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. OUELLETTE, Mary OuelletteMary. 10 Things You Didn't Know About 'Dimebag' Darrell Abbott [online]. Loudwire, [cit. 2022-08-09]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]