Diskusia:Akvaristika (koníček)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nie všetky z uvedených okruhov otázok sú spôsobilé mať - tak ako sú uvedené - vlastný článok v encyklopédii...Dúfam, že to nie je v pláne...Pokojne to môže byť v tomto článku, miesta je dosť...Bronto 23:52, 8 Feb 2005 (UTC)

  • Súhlasím s Brontom, autor tu predstavil peknú kostru knižky o akvaristike, ktorá však patrí do Wikibooks. --AtonX 08:40, 9 Feb 2005 (UTC)
  • hmmm, dobry napad. viac sa to hodi na wikibooks. uz som to prehodil. pokial najdete nejake technicke problemy tak mi prosim pomozte. vdaka Jacik 09:21, 9 Feb 2005 (UTC)
  • a ja nesuhlasim! Podla mna to sem patri a preto to tu aj obnovujem... Ale som pripraveny o tom poriadne podiskutovat! :) (trebars v Krčme) Liso 16:33, 9 Feb 2005 (UTC)

No, nemusíme to zas preháňať, ja som samozrejme mal na mysli len, že niektoré z tých odkazov v dolnej časti nemôžu byť samostatné články (čo neznamená že ich obsah nemôžu byť vo wikipédii), nie že celý text článku patrí do wikibooks.Bronto 19:20, 9 Feb 2005 (UTC)

Môže niekto vysvetliť, čo tá zmena z akvaristika na chov rýb v starostlivosti človeka a vôbec posledné zmeny majú znamenať?????????????
 
Pojem Chov rýb v starostlivosti človeka som zaviedol s toho dôvodu, že v súčasnej dobe heslo alebo označenie či pojem Akvaristika plne nevystihuje danú problematiku. Akvaristika je samostatný vedný odbor biológie, ktorý sa zaoberá chovom nielen všetkých akvatilných živých organizmov, t.j ornaizmov, ktoré sú viac alebo menej prísne viazané na vodné prostredie - stavovce, bezstavovce, riasy, rastliny atď., ale aj suchozemskými organizmami, ako sú napr. hmyz - insektárium, plazy - terárium atď. Aby bolo presne definované o ktorú časť akvaristiky ide, tak som zaviedol vyššie uvedený pojem, ktorý plne vyhovuje, pretože ide o živé organizmy, v tomto prípade ryby, ktoré sa chovajú v starostlivosti človeka. Každý akvarista je chovateľ. V prípade pestovania rastlín je to zasa pestovanie bahenných a vodných rastlín, prípadne suchozemských rastlín. V prípade vodných a bahenných rastlín ide o tzv. „holandské akvária“, v ktorých sa pestujú výlučne uvedené rastliny a ryby buď vôbec, alebo iba ako dekorácia, čo je protiklad k chovu rýb v starostlivosti človeka, kde sú rastliny viac-menej dolnkom, hoci pre správne zachovanie biologickej rovnováhy a vytvorenie biotopu sú nevyhnutne nutné, okrem rýb pochádzajúcich z východoafrických jazier, kde sa v ich biotopoch nevyskytujú vôbec alebo takmer vôbec.
Dúfam, že to na vysvetlenie stačí.
Ján Iskra.

Koníček alebo vedný odbor?[upraviť zdroj]

Môžete mi niekto objasniť prečo má článok v názve slovo "koníček" a hneď za tým nasleduje úvodná veta s informáciou, že akvaristika je vedný odbor? To mi príde nekompatibilné. Akvaristika je síce hlavne koníček, ale nie výhradne. Je množstvo profesionálov (aj firiem), ktoré sa akvaristikou živia. A tým nemyslím predaj pomôcok pre akvaristiku (to je len support toho koníčka), ale skôr profi prevádzkovanie akvárií za peniaze (vo firmách, reštauráciach, hoteloch...). Preto podľa mňa slovo koníček už nesedí. Ale aj pojem "vedný odbor" je pomerne zväzujúce. Ja mám doma akvárko, ale za vedca-akvaristu sa nepovažujem. Igor-kynologia 16:12, 21. február 2011 (UTC)[odpovedať]