Diskusia:Friedrich Schiller

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Spolupráca friedricha Schillera a Jaohanna Wolfganga von Goethe.


Schiller a Goethe boli dvaja velikáni svojej doby, ktorých spájalo nielen priateľstvo, ale aj nezvyčajný vzťah dvoch literátov. Vďaka ich priateľstvu vzniklo nejedno významné dielo tejto doby.

V roku 1794, keď Schiller pôsobil ako profesor v Jene sa spolu s Goethem stretli na spoločnej prednáške. Aj napriek tomu, že ich prvé stretnutie pred rokmi bolo dosť chladné pri tomto stretnutí zistili, že by mohli spolupracovať a z tejto spolupráce aj profitovať. Spoločne napísali dielo "Die Xenien". Vo svojej korešpondencií sa teoreticky zaoberali predovšetkým baladami, hranicami tohto literárneho žánru atď.

Keď sa zamyslíme nad týmto spojením môžeme konštatovať, že je to veľmi nezvyčajné. Spisovateľia tak ako všetci umelci bývajú veľmi zvláštni a svojrázni ľudia často žijúci v akejsi bubline vlastnej fantázie. Nie je preto časté (a ja som sa s tým stretla po prvý krát pri týchto dvoch autoroch), aby sa dve svojrázne indivíduá spojili v takejto nezvyčajne plodnej spolupráci.

Pre mňa bola obzvlášť zaujímavá informácia o diele, ktoré sa už tradične pripisuje Schillerovi "Die Kraniche des Ibykus" je táto nevídaná spolupráca dvoch velikánov ešte zaujímavejšia. Pôvodne toto dielo začal písať Goethe, ale potom zistil, že téma by sa viac hodila pre pero jeho priateľa a kolegu, a tak ho Schillerovi prenechal. Prácu na tomto diele však neukončil nadobro, ale počas celého písania Schiller konzultoval s Goethem, a tak zostal Goethe akýmsi radcom, resp. poradcom pre dielo Ibykove žeriavy.

Keby sa vtedy Goethe rozhodol inak mohli sme sa dnes pri diele "Die Kraniche des Ibykus" mieste Schillera učiť ako autora Goeteho.

--Jana Podmanická 15:16, 2. máj 2010 (UTC)[odpovedať]