Diskusia:Gerard (uhorský biskup)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Presmerovanie článku[upraviť zdroj]

Prečo bol článok presmerovaný na Gerard Sagredo? Pod týmto názvom ho nikto nebude hľadať, pretože u nás je známy Sv. Gerard, prípadne Gellért, ale nie Gerard Sagredo.Tabularius 06:03, 3 október 2006 (UTC)

  • Článok som presmerovala ja, keď som zbadala, že na en wiki majú svätého Gerarda ako rozlišovačku. Tu - en:Saint Gerard. --Bubamara 06:14, 3 október 2006 (UTC)
    • A to musíme aj my hneď presmerovať jasne hovoriaci názov na niečo, pod čím by som v živote nikdy Svätého Gerarda nehľadal? Ide predsa o svätca zo stredouerópskeho priestoru, ktorý pôsobil v Uhorsku. Ani Maďari ho nemajú nazvaného inak ako Gellért. Tabularius 06:27, 3 október 2006 (UTC)
      • Pozri, mne je to jedno, nemyslela som to zle, si historik, iste to vieš lepšie ako ja, tak to prosím po mne uprav, nemám proti tomu nič. Pod menom Gerard Sagredo je aj na pl wiki, na en je tiež použité presmerovanie Saint Gellert/Gerard Sagredo.
        • Možno v Poľsku je zaužívaný tento názov alebo ho prebral autor z en wiki, ale u nás sa nehovorí o Gerardovi Sangredovi v prácach, ktoré pojednávajú o Sv. Gerardovi. Aj Marsina v Legendách stredovekého Slovenska píše o Svätom Gerardovi ako o Svätom Gerardovi.

Na nete je aj takýto článok - Rok svätého Gerarda, ak som dobre pochopila, aj tento je dôležitý, zvlášť pre ženy, je vraj ochranca matiek. Ak tu bude článok aj o tomto Gerardovi, ako ho nazveme? Len sa pýtam:) --Bubamara 06:40, 3 október 2006 (UTC)

  • Vieš koľko je svätých rovnakého mena? Vždy sa dá nájsť nejaký spôsob ako ich na wiki rozlíšiť. Tak ako sa musia rozlíšiť aj panovníci rovnakého mena (napr. pridaním názvu krajiny do zátvorky etc.)
    • Veď ti vravím, teda prosím, oprav to ako myslíš, že to má byť správne. Ďakujem:) --Bubamara 07:03, 3 október 2006 (UTC)
      • Konkrétne toho Gerarda, na ktorého poukazuješ by som nazval Svätý Gerard Majella.
  • Presmerovanie je podľa mňa v poriadku a keď budú vytvorené články o iných svätých Gerardoch urobí sa rozlišovačka.--Otm 07:05, 3 október 2006 (UTC)

Vo všeobecnosti sa tu vyhýbame slovu "svätý" v názve článku a uprednostňujeme celé meno, ak je k dispozícii (bez ohľadu na to, ako by to kto hľadal, veď od toho sú redirecty), napr. Bruno z Kolína, Dominik Guzmán, tak sa tí ľudia naozaj volali. A tie menú sú k dispozícii skoro vždy. Pozri tiež kam odkazuje napr. tá anglická rozlišovačka, všetko sú to celé mená. Zo systémového hľadiska je v encyklopédii správne celé meno, obzvlášť keď je tých Gerardov viac. Mz 07:41, 3 október 2006 (UTC)

  • Chápem ťa, len pre stredovek je charakteristické to, že priezviská boli skôr výnimočné. Takže v tomto prípade možno hovoriť jedine o Gerardovi, prípadne o biskupovi Gerardovi, ak nechceme hovoriť o svätom. Tabularius 08:10, 3 október 2006 (UTC)
Nuž, keď to vravíš... Ja som myslel, že to Sagredo je nejaké označenie rodu alebo pôvodu, ale teraz sa o tom nemôžem nikde dopátrať. Mz 08:20, 3 október 2006 (UTC)
    • V článku sa píše, že pochádzal z rodu Morisiniovcov, tak to Sagredo neviem čo môže znamenať. Keby som sa dostal dostal k nejakej genealógii o Morosiniovcoch z 10. a 11. storočia, tak by sa snáď dalo zistiť aký ma to Sagredo význam.Tabularius 08:41, 3 október 2006 (UTC)
  • Prečo z článku celkom vypadlo Sagredo? --Otm 08:25, 3 október 2006 (UTC)

Súhlasím s Bubamarou, mne sa páči väčšmi (Svätý) Gerard Sagredo ako Svätý Gerard (Uhorsko) --Kelovy 08:57, 3 október 2006 (UTC)

Ešte dôvod: Tabularius napísal správne, že mnohí ho budú hľadať pod Svätý Gerard, lenže na ten máme odôvodnene rozlišovačku. Pod Svätý Gerard (Uhorsko) ho budú hľadať len tí, čo už na toto meno boli predtým rozlišovačkou navedení :) --Kelovy 09:02, 3 október 2006 (UTC)

Ja myslím, že teraz je to už dobre tak ako to je, Sagredo sa vyriešilo. (keď už tak by mal byť ten taliansky tvar). Mz 09:00, 3 október 2006 (UTC)

Literárna fikcia?[upraviť zdroj]

Tento zdroj tiež protirečí priznajme si dosť nehodnovernej a romantickej verzii o stroskotanej lodi a pustovníckom živote... :) --AtonX 09:03, 3 október 2006 (UTC)