Diskusia:Gorali (poľsko-slovenské pomedzie)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

V skutocnosti ide o viacero skupin, ktorych spaja viacmenej len spolocne oznacenie. Wek1 16:41, 14 máj 2006 (UTC)

Zalezi, ci mas na Goralov polsky pohlad alebo slovensky. Ak polsky, tak mas pravdu, pretoze Poliaci Goralmi nazyvaju obyvatelstvo horskeho obluka, prevazne na juhu Poľska (Karpaty). Takze k nim radia aj Rusinov resp. samotnych Poliakov zijucich v tychto oblastiach. Slovaci vsak Goralmi nazyvaju ludi, zijucich v severnych castiach Spisa, Oravy a Kysuc a tiez dedin Spisa a Oravy, ktore po roku 1920 pripadli Polsku. V tychto dedinach zije a zilo obyvatelstvo samo seba nazyvajuce Goralmi, rozpravajuce goralskym narecim (zaklad sice majucim v polstine, ale nie je to polstina) a so slovenskym povedomim. Zbieram materialy a v tomto clanku opisem obidve skupiny.--Kristo 15:15, 15 máj 2006 (UTC)
Aj pl wikipedia ich vidi ako mnozstvo skupin... Moj otec je z Jablunkovskej oblasti, viem porovnat. Jazyk, zvyky ani kroj sa napr. s Oravskymi Goralmi v nicom nezhoduje (okrem toho ze je polskeho povodu) Wek1 16:35, 15 máj 2006 (UTC)
Ale ved ja Ti vobec neoponujem, polska wiki ich vidi bud ako obyvatelov hor na juhu (Goral=Horal), rozneho etnickeho povodu alebo obyvatelov Malopolska resp. jeho hornateho juhu. Asi po polsky trosku rozumies, mas tam spomenutych dokonca i goralov ruskych (rusinskych). Slovensky pohlad je vsak iny, takze nerozumiem v com sa nezhodneme. Ja zase som mal styri roky priatelku zo Starej Vsi, spiske obce na severe pochodene z oboch stran, dokonca i oravske a kysucke. A medzi tamojsimi Goralmi mam doteraz mnozstvo znamych, preto diferencujem medzi oznacenim Goral z polskeho hladiska a zo slovenskeho. Ziaden Slovak nenazve Goralom Rusina z Beskyd, Poliak vsak ano. A od Jablunkova mam tetu, myslim ze z Lomnej(Hornej ci Dolnej?). Takze o tamojsich Goraloch tiez co to viem.--Kristo 17:58, 15 máj 2006 (UTC)
Este odporucam do Tvojej pozornosti knizku (vlastne knihisko) Terra Scepusiensis vydanu pod zastitou Ministerstva skolstva SR a Min.kultury PR v Levoci 2003, do ktorej prispelo mnozstvo historikov a vedcov z Polska, Slovenska, ale i Nemecka a kde je podrobne rozobrata aj problematika Goralov. Samozrejme pod Goralmi je tu chapane obyvatelstvo polsko-slovenskeho povodu a nie horske obyvatelstvo karpatskeho obluka a rozneho etnickeho povodu. Kedze mam Goralov rad a na tomto clanku, hoci este nenapisanom, mi extra zalezi, drzme sa radsej faktov vedcov a nie vlastnych pocitov.--Kristo 18:15, 15 máj 2006 (UTC)
Njn... V podstate je to takmer jedno, kym sa ziadny clanok nenapise, vsakze :-) Chcem tym povedat: uz cusim :-)))Wek1 06:19, 16 máj 2006 (UTC)

Zaujímavý text: [1]

Nasi górale[upraviť zdroj]

A czym wyjaśnicie fakt, że w Tatrzańskiej Jaworzynie mówi się przeważnie po polsku, i że na cmentarzu przy kościele są praktycznie same polskie mogiły? P.S. Janosik był nasz (joke :P)