Diskusia:Ján Chryzostom Korec

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vie mi niekto povedať, či Chryzostom je súčasť mena, alebo je to len nejaký prídomok ktorý pribral neskôr, a prečo je to práve Chryzostom a nie, ako je zaužívané Zlatoústy? Ďakujem. --AtonX 13:58, 14 január 2006 (UTC)

Pokiaľ viem, Chryzostom je niečo ako rehoľné meno (úradne snáď ako druhé meno, ale neviem), ktoré si Korec zvolil sám, ale je to súčasť mena v takom tvare ako je. "Ján Zlatoústy" je zaužívaný slovenský preklad mena svätca, v pôvodnom znení Ioannes Chrysostomos. hefo (Michal Kováčik) 14:11, 14 január 2006 (UTC)

Rehoľné meno to určite nie. Na rozdiel od iných reh. spoločností (Ján Krstiteľ), jezuiti nemajú rehoľné mená (aspoň neviem že by som mal okrem toho čo mi rodičia dali). Zajtra pri obede sa na to poinformujem a ak budem niečo vedieť dám vedieť... (myslel som si, že to vytlačím a dám to jednemu spolubratovi, nakoľko s ním pracoval (boli výťahári), aby to opravil, ale tú druhú časť by som mal veľký problém mu to vysvetľovať, že toto o ňom píšu, hoci môj názor tu vobec nie je dôležitý (mám aj za aj proti plus JCHK k tomu môj spolubrat).--ham 23:15, 15 január 2006 (UTC)
Meno začal používať až keď prijal biskupske svätenie. (potvrdene od mojich spolubratov, ktorí s ním pracovali). Dopisal som že svätenie získal na základe fakulty, zdá sa mi, že ide o tzv. mexické fakulty, ktoré zahŕňali aj našu starkú ČSSR (slúženie sv. omše bez lit. rúcha, slúženie sv. omše hocikde na zemi, výnimky pri spovedaní atď...) ale nie som si istý. skúsim niečo pozisťovať. Nevydržal som a predsa som to vytlačil a dal som to prečítať spolubratovi pôvodny text. Odpovedal asi takto: keby som sa mal k tomu vyjadriť bola by to pekna kopa strán. Nema význam, keď niekto niečo spraví (a kardinál toho za sebou má dosť) stále sa niekto nájde čo bude stáť proti. --ham 21:41, 16 január 2006 (UTC)
Ham, dakujem, ze si nasiel odvahu. Dufam, ze Tvoj spolubrat-senior ucini rovnako--Joseliani 08:49, 17 január 2006 (UTC)

Môj názor: Jánov je v kresťanskom kalendári požehnane. Napríklad 24. júna (kedy je meno Ján uvedené v kalendári) je sviatok sv. Jána Krstiteľa. Ja mám meniny 27. decembra, kedy je sviatok sv. Jána apoštola. Ján Chryzostom kardinál Korec bol pokrstený na Jána Chryzostoma (čo je vlastne Ján Zlatoústy). Drvivá väčšina Jánov vrátane mňa používa jednoducho iba meno Ján bez rozlíšenia, ale sú aj výnimky. Jednou z nich je aj kardinál Korec. Ďalšia, ktorá ma napadá je známy kňaz Ján Krstiteľ Balázs. Myslím, že je to v poriadku a mali by sme to rešpektovať. Prečo nie Zlatoústy neviem, ale nikdy v zivote som nepočul ani nevidel meno Ján Zlatoústy Korec.--Jano spoza mláky 15:35, 14 január 2006 (UTC)

  • No mňa skôr zaujíma, či má ten občan v rodnom liste napísané Ján Korec alebo Ján Chryzostom Korec? Lebo to je pre mňa jeho meno. --AtonX 21:56, 14 január 2006 (UTC)
    • V rodnom liste má isto len Ján Korec, ale v matrike môže mať aj Ján Chryzostom (Chryzostom ako druhé meno). Ak ťa to až tak zaujíma, skús sa informovať niekde na tlačovej kancelárii Konferencie biskupov Slovenska, tam by ti snáď poradili.
      • Je potrebné, aby v tomto článku boli vymenovaní všetci laureáti ceny? Nepozdáva sa mi ani formulácia - J.Ch. Korcovi sa .... dostalo tiež cti... --Bubamara 21:09, 15 január 2006 (UTC)

Vyváženosť článku[upraviť zdroj]

Ahoj, myslím si že by sme nemali bezhlavo mazať fakty z Wikipédie; treba ich len očistiť od POV. --AtonX 19:56, 15 január 2006 (UTC)

Podľa mňa nestačí len mazať POV, ale aj podávať fakty z obidvoch strán. Takto sa zdá, že článok obsahuje samé fakty, ale tie fakty sú len účelovo vybraté. Absolútne nevyvážený článok. Adrian@diskprís 20:04, 15 január 2006 (UTC)
Hm, nikto nikomu nebráni pridávať fakty z ktorejkoľvek strany. Urobiť článok vyváženým tak, že proste zmažeme čo kto pridá, len preto že to neznie lichotivo, sa mi nezdá príliš správne. --AtonX 20:11, 15 január 2006 (UTC)
Úplne súhlasím s Adrianom. Pokiaľ tu nikto nie sme odborník na Korca, tak sa vyvážený článok dosiahne tak, že sa účelovo vybrané citáty jednoducho vynechajú. Citáty, ktoré neznú lichotivo sa dajú s trochou úsilia nájsť o komkoľvek. A to ani nehovorím, že citáty by tu vlastne ani nemali byť. Bronto 20:51, 15 január 2006 (UTC)
Súhlasím, tento článok je teraz nevyvážený, očividne negatívne ladený proti osobe kardinála Korca.--Bubamara 21:24, 15 január 2006 (UTC)
  • Môžem ťa uistiť AtonX, že som nemazal bezhlavo.--Jano spoza mláky 22:28, 15 január 2006 (UTC)
    • Ale ja ti verím, že si mazal úplne cielene, a vôbec nie bezhlavo. :o) Autorovi citátov odporúčam presunúť ich do Wikicitátov, kam naozaj patria. Opakujem len svoj názor, že ak niečo nie je lichotivé (napríklad celkom priame a nevyvážené tvrdenie, že Usáma bin Ládin je terorista), to ešte neznamená, že to musíme hneď vymazať. --AtonX 13:36, 16 január 2006 (UTC)
Clanok je opat vzacne vyvazeny, srdecne blahozelam ku skvelemu vysledku... Brat Ham, tvoj nazor JE dolezity. --Joseliani 14:27, 16 január 2006 (UTC)