Diskusia:Jan Amos Komenský

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ámos alebo Amos[upraviť zdroj]

  • Nie je správne Ámos s dlhým a na začiatku? Metju12@diskprís 18:40, 8 máj 2005 (UTC)
  • Nie je.Bronto 18:43, 8 máj 2005 (UTC)
  • Na veľa miestach tak je. Anglická wiki, poľská wiki ... Ale ja len tak. Inak chcelo by to opraviť na anglickej, či nie? --Metju12 19:13, 8 máj 2005 (UTC)

Komen-ský a Komnen-os[upraviť zdroj]

Rodové meno Emanuela KOMNEN-osa zakladateľa byzantskej cisárskej dynastie pôvodom z Trákie ako helenizovaného Valacha a rodové meno KOMEN-sky moravského Valacha by mohlo v širšom zmysle vykazovať určitú príbuznosť. Štúdia týmto smerom by mohla priniesť zaujímavé zistenia z európskym a celosvetovým dejinným významom (janvalachian@yahoo.com).

Komenský - oprav si to![upraviť zdroj]

Označiť Komenského za prírodovedca, ba dokonca (prebohaživého) za politika je holý nezmysel. Silno polemizovať sa dá aj o označení filozof. Takéto články by mali písať ľudia znalí a nie iba snaživci - sorry Ľudo displus@displus.sk

Takéto tvrdenia treba podložiť, sorry. --Lalina (diskusia) 23:39, 28. február 2015 (UTC)[odpovedať]

Veď som Ti to napísal, nebol žiadnym prírodovedcom a ani politikom. To, že niekto niečo nebol, sa dokázať nedá. Zápor sa nedá dokazovať - to Ty musíš dokazovať, že bol prírodovedcom a politikom a nie ja. Ty si niečo vymyslíš a ja to mám dokazovať? To čo som napísal ako prvé platí, pani redaktorka!

Zopár vecí[upraviť zdroj]

Chcel by som dať zopár vecí v tomto článku do poriadku. Niektoré informácie mi prídu nezmyselné.

  1. Písal o sebe, že je Moravan a nie priamo Čech. Napríklad napísal toto: Národnosťou Moravan, jazykom Čech.... Taktiež podla všetkého rozlišoval medzi národom moravským a českým
  2. Nie je úplne vyjasnené, či mal predkov Maďarov alebo Slovákov takže zmeniť tú časť na Mal slovenských alebo maďarských predkov by bolo trefnejšie.
  3. Taktiež mi príde, že pokladať ho za prírodovedca a politika je hlúposť, pokiaľ viem tak sa neangažoval ani v jednom, chcelo by to nejaký zdroj alebo inak vymazať.

Chystám sa tieto informácie zmeniť ale najprv by som aspoň chcel dopredu varovať o týchto zmenách. Inak by bolo dobré zmeniť 1. a 2. na cudzích Wiki ale do toho sa ešte neodvážim strkať. Basserr (diskusia) 19:08, 4. apríl 2019 (UTC)[odpovedať]