Diskusia:Jesenskovci

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Autorovi článku unikol jeden podstatný fakt. Odborná literatúra v Turčianskom Jasene identifikovala dva, od seba nezávislé šľachtické rody Jeszenszky/Jesenský. O dvoch samostatných rodoch svedčia aj heraldické pramene. Hlavným erbovým znakom Jeseznský z Veľkého Jasena bol medveď a strom, Jesenský z Malého Jasena používali ako hlavnú erbovú figúru daniela.

Pôvod rodu Jesenský z Malého Jasena (dnes Dolné Jaseno) je 13storočí, kedy sa ich prapredok Ondrej spomína ,už v roku 1255 ako majiteľ územia dnešnej obce Malé Jaseno v tom čase nazývané Jordán. Do konca 17.stor. môžeme sledovať päť samostatných vetiev rodu: pavlovičovskú, jamborovskú, petrovičovskú, maťašovskú a šimkovičovskú. Väčšina z nich používala tieto prímenia ako priezviská. Vetvy Pavlovič a Jambor si udržali túto formu priezviska až dodnes. Ostatné vetvy začali od 18.storočia používať priezvisko Jeszenszky/Jesenský. Koncom 15.storočia Matej z Malého Jasena získava majetky v turčianskom Rakove a od neho si odvodzuje svoj pôvod rod Rakovszky/Rakovský.

Jeseznský z Veľkého Jasena (dnes Horné Jaseno).V roku 1274 daroval kráľ Ladislav IV. Kumánsky zem označovanú ako terra Iezen Michalovi, Petrovi a Štefanovi, synom Madyu. Členovia rodu sa označovali ako Jeszenszky/Jesenský, pričom na rozlíšenie k priezvisku použávali rôzne prídomky. Najznámejším členom rodu bol Ján Jesenius (1566–1621). Z rodu pochádzali napr. nižšie spomenutí Janko Jesenský (1874–1945) či Fedor Jesenský (1877–1958).

Tento článok doslova mixuje históriu dvoch samostatných šľachtických rodov. Ďalšie nezmyselné tvrdenie je o zabratí ich majetku Osmani. Ani jeden rod, neprišiel o svoje majetky po "Bitke pri Moháči", pretože Turiec Osmani nikdy neobsadili a majetky Jesenských nikdy nezabrali. Neskôr sa obidva rody rozšírili aj do iných stolíc kráľovstva. Juraj