Diskusia:Mezozoikum

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nerozumiem, prečo to stále pcháte do kategórie geologické obdobia - ono obdobie je trochu menší časový útvar, správnejšie by bolo éra (stačí sa pozrieť na stratigrafickú tabuľku). A ako som sa pozeral po iných wiki, tak väčšina má názov kategórie niečo s časom. Takisto aj v geológii sa tieto názvy používajú na určenie času - stačí povedať báden - a hneď je každý v obraze, ale 15 mil. rokov - s tým má každý geológ problém (najskôr si to číslo musí transformovať na meno).

  • Zabudol som sa podpísať --peko 22:32, 1 júl 2006 (UTC)

Geologické obdobie v širšom zmysle je všetko v chronostratigrafickej tabuľke, obdobie v užšom zmysle je len jedna z kategórií. Názov geologické obdobie (v širšom zmysle) som použil, lebo je to to prvé, čo každému napadne a dá sa to použiť vždy, nič lepšie mi nenapadá (éra je potom podkategória obdobia v takomto zmysle). "Čas v geológii" každopádne vôbec nezapadá do našich pomenovaní kategórií, je to skoro až smiešny názov a hlavne nikomu nikdy nenapadne tieto články takto označovať - nezabúdaj, že tie kategórie majú byť pomôcka pri hľadaní, neslúžia ako nejaké odborné položky, ani na definície. Bronto 00:00, 2 júl 2006 (UTC)

P.S.: A aby som nezabudol, po anglicky a po fr. sa tá kategória volá chronostratigrafická tabuľka - tak to je to posledné, čo by niekomu napadlo. Bronto 00:13, 2 júl 2006 (UTC)

Neviem, kde si vyhrabal že angláni a "žabožrúti" sa odkazujú na chronostratigrafickú tabuľku (aj keď je správny termín, tí ktorí vedia čo to je tak by niečo takéto hľadali určite), no ja som pridal slovenský odkaz do anglickej wiki na stránku en:Category:Geologic time scale a to určite neznamená chronostratigrafická tabuľka. A keď si tam pozriete odkazy na iné wiki, tak okrem slovinska a talianska majú názvy niečo s časom (samozrejme rozsypanému čaju a pokrúteným červíkom nerozumiem :-)) Takže môj názov kategórie je použiteľný. Prečo by sme mali byť pápežskejší ako pápež - keď to vyhovuje iným, tak prečo nie nám. Max. by som ho pozmenil na Meranie času v geológii, to by tú kategóriu vystihovalo ešte presnejšie. Prípadne Geologická časová škála, alebo Geologická časová os, keď by sme to prevzali z angličtiny. Tak sa skúste vyjadriť aj niekto iný, nech to nevyzerá, že si tu všíma zmeny len Bronto. --peko 23:19, 4 júl 2006 (UTC)

Takže zase jazykový problém, ako vždy. Geologic time scale nie je "niečo s časom", ale odborný názov chronostratigrafickej tabuľky, teda tej tabuľky, korú máme uvedenú v tom článku. Ak to v slovenčine nemá jednoduchši oficiálny názov (o žiadnom som nepočul), tak je to proste presne chronostratigrafická tabuľka. Geologická časová škála je totálna konina a "geologická časová os" konina nie je, ale som to ešte nikdy nepočul (narozdiel od toho je geologic time scale štandardný termín). Po druhé, kategórie v iných wiki sú aj tak irelevnatná a po tretie, mohol by si jednoducho napísať čo máš ešte proti "geologické obdobie"? Ja mám totiž proti kategórii Chronostratigrafická tabuľka konkrétne to, že:

  • to nikomu nikdy nenapadne
  • napríklad mezozoikum nie je "chronostratigrafická tabuľka" ale éra alebo obdobie, takže je to aj logicky vlastne zle, ani v dejiepisných článkoch predsa nedávame kategóriu "časová os" a už vôbec nie "meranie času v dejinách" (pretože meranie času v dejinách je kategória vhodná len pre články, ktoré sú priamo o meraní času v dejinách). Bronto 02:15, 5 júl 2006 (UTC)

Bronto 02:10, 5 júl 2006 (UTC)