Diskusia s redaktorom:Memosk

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Aurel Perșu' (* 26. Dezember 1890; † 5. Mai 1977 v Bukurešti)[1] rumunský inžinier a považuje sa za konštruktéra prvého automobilu s aerodynamickým tvarom.

Perșu študoval 1909-1913 na Technickej univerzite v Berlíne, kde absolvoval v roku 1913 ako záverečný rečník, po ktorom učil a pracoval v Bukurešti. Bol tiež jedným z prvých, kto použil tvar padajúce kvapky v automobilových návrhoch.

Počas prvej svetovej vojny Persu postavil elektricky poháňané vozidlo ktoré je ešte stále vidieť v Technickom múzeu Dimitrie Leonida [2] . Jeho kariéra bola poznamenaná dvojročnou pozíciou riaditeľa "Industria Aeronautica Romana", (1938-1940) a ako profesora na bukureštianskom Elektro-technickom inštitúte.

Das Auto[upraviť zdroj]

Po mnohých výpočtoch a laboratórnych experimentoch, dospel k záveru, že ideálny tvar vozidla je dokonale aerodynamický tvar padajúcej kvapky vody. [2] Bol schopný dosiahnuť extrémne nízky súčiniteľ odporu 0,22, hodnoty, ktorá sa dá v súčasnosti tiež ťažko dosiahnuť.

Po prvej svetovej vojne sa opäť mal kontakty v Nemecku, okrem iného, Emila Everlinga a Gabriela Beckera. V roku 1922 prihlásil Perșu na nemecký patentový úrad v Berlíne, jeho "štvorkolesové auto s vstavanými kolesami vnútri tela auta" [3].V roku 1923, tam bol už 1:01 drevený model. Ručne tvarované hliníkové telo Vozidlo bola postavená v roku 1922-1924 s jeho vlastnými peniazmi v Berlíne.

Telo sa líši od návrhu, ale súčasť Pers snažili vybudovať tento prototyp náklady. Ako štvorvalec nájdených AGA (Berlin) použitie. Pers navrhol auto, vozidlo testu na testovanie koncepcie a potom automobilka predať. To sa nepodarilo, a tak perso bol v garáži svojho vynálezcu, dokiaľ mu dal rok pred svojou smrťou, Technické múzeum Dimitrie Leonida v Bukurešti. [4]

Nach dem Ersten Weltkrieg hatte er wieder Kontakte nach Deutschland, unter anderem mit Emil Everling und Gabriel Becker. 1922 meldete Perșu beim Deutschen Patentamt in Berlin seinen „Vierrädrigen Stromlinienwagen mit innerhalb der Stromlinienform eingebauten Rädern“ an.[2] 1923 gab es bereits ein 1:1-Holzmodell, über das Perșu eigenhändig eine Aluminium-Karosserie formte. Das Fahrzeug wurde zwischen 1922 und 1924 mit seinem eigenen Geld in Berlin gebaut.

Die Karosserie wich von dem Entwurf ab, Perșu versuchte mit Serienbauteilen, diesen Prototyp kostengünstig zu bauen. Als Motor fand ein Vierzylinder AGA (Berlin) Verwendung. Perșu konzipierte den Wagen als Versuchsfahrzeug, um zu testen und das Konzept dann einer Autofirma zu verkaufen. Dies misslang und so stand der PERSU in der Garage seines Erfinders, bis er ihn ein Jahr vor seinem Tod dem Technischen Museum Dimitrie Leonida Bukarest schenkte.[3]

Literatur[upraviť zdroj]

  • Harald H. Linz, Halwart Schrader: Die große Automobil-Enzyklopädie. BLV, München 1986, ISBN 3-405-12974-5

Weblinks[upraviť zdroj]

Einzelnachweise[upraviť zdroj]

  1. Obrázok Aurela Perșu
  2. dpma.de Eintrag im Deutschen Patentamt
  3. Das Museum Dimitrie Leonida auf electricaserv.ro (englisch)

Šablóna:Vorlage:Navigationsleiste Rumänische Automobilmarken

Šablóna:SORTIERUNG:Persu, Aurel Kategorie:Maschinenbauingenieur Kategorie:Ehemaliger Automobilhersteller (Rumänien) Kategorie:Rumäne Kategorie:Geboren 1890 Kategorie:Gestorben 1977 Kategorie:Mann

Šablóna:Personendaten

Aurel Perșu[upraviť zdroj]

Aurel Perșu' (* 26. December 1890; † 5. Máj 1977 v Bukurešti)[1] rumunský inžinier a považuje sa za konštruktéra prvého automobilu s aerodynamickým tvarom.

  1. Obrázok Aurela Perșu