Dolby Theatre

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Priečelie smerom na Hollywood Boulevard s názvom Dolby Theatre

Dolby Theatre (do roku 2012 Kodak Theatre) je súčasť moderného multifunkčného komplexu, ktorý sa nachádza v samotnom srdci historického Hollywoodu na Hollywood Boulevard v Los Angeles. V celom areáli nazvanom Hollywood & Highland Entertainment Complex je postavených niekoľko budov, v ktorých je umiestnené multikino pre dvetisíc divákov, štvorhviezdičkový hotel pre novinárov s kapacitou 1500 osôb, luxusná reštaurácia s prvotriednymi kuchármi, obchody so značkovým tovarom a v neposlednom rade sa tu nachádza aj veľké divadlo.

Bolo otvorené 9. novembra 2001 ako nové domovské divadlo pre odovzdávanie cien Oscar s názvom Kodak Theatre. Jeho 74. ročník tu prebehol hneď na začiatku roka 2002 a pre viac ako miliardu ľudí, ktorá sledovala slávnostný ceremoniál, sa divadlo Kodak stalo jedným zo symbolov výročnej ceny Akadémie.

Stavbu navrhol architekt David Rockwell z architektonickej kancelárie Rockwell Group v spolupráci s Davidom Taylorom. Budova už od počiatku mala plniť funkciu hlavne reprezentačnú a jej design sa mal niesť v "oscarovskom" duchu.

Nájom názvu budovy (Kodak Theatre) od spoločnosti Eastman Kodak skončil vo februári 2012 bankrotom spoločnosti Kodak.[1] Budova zmenila názov dočasne na The Hollywood and Highland Centre, aby 1. mája 2012 oficiálne prijala názov Dolby Theatre minimálne na ďalších 20 rokov.[2][3] Zároveň bolo do divadla nainštalované najmodernejšie ozvučenie štandardu Dolby Atmos.

Interiér divadla[upraviť | upraviť zdroj]

Divadelná sála[upraviť | upraviť zdroj]

Najdôležitejšou časťou celého divadla je hlavná divadelná sála. Tá je schopná pojať 2 200 osôb na živé divadelné predstavenia a až 3 401 divákov na slávnostné ceremoniály a koncerty. Pre ďalších návštevníkov sú pripravené tri poschodia balkónov, ktorých unikátne riešenie zaručuje dobrú viditeľnosť i z tých najzadnejších miest. Divadelné lóže sa skladajú z 24 boxov so štyrmi až šiestimi sedadlami. Javisko, ktoré patrí medzi najväčšie v USA, je široké 36,5 metrov a do zákulisia zasahuje do hĺbky 23 metrov.

Detail priečelia s názvom Kodak Theatre

Dominantu sály tvorí špeciálne teleso na strope, všeobecne nazvané "tiara". V skutočnosti ide o oválny luster, ktorý je pretkaný s menšími oválmi po celej ploche stropu. Strieborne natretý luster má hlavne za úlohu zakryť mohutnú stropnú konštrukciu pre reflektory.

"Tiaru" dopĺňajú luxusné detaily, ktoré celému priestoru dodávajú pravú vášnivú prudkosť, ktorá je typická pre oscarové ceremónie. Preto bolo ako hlavný materiál doplnkov použité hnedé až červenkasté čerešňové drevo a na čalúnenie sedadiel látka slivkovej farby. Reprezentačnú atmosféru dotvára trblietajúca sa opona, kde sa striedajú rôzne odtiene bronzu.

Foyer[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasťou divadla je štvorposchodový foyer, ktorého poschodia spája špirálovité schodisko s balustrádami z čerešňového dreva. Dizajnéri sa pri navrhovaní podlahy inšpirovali Michelangelovou dlažbou Kapitolského námestia v Ríme. Steny foyera potom zdobí 26 strieborných panelov, na ktorých sú umiestnené fotografie najslávnejších držiteľov Oscara. Vedľa tvárí Grace Kellyovej a Marlona Branda sú vystavené aj portréty súčasných umelcov, ako je napríklad Jack Nicholson alebo Julia Robertsová.

Exkluzívne George Eastman Room je akási sieň slávy zasvätená vynálezcovi fotografického prístroja Kodak a zakladateľmi firmy Kodak, Georgeovi Eastmanovi. Pýchou tejto siene je zlatá soška Oscara, jedna z celkových ôsmich, ktoré boli firme Eastman Kodak Company udelené počas minulých rokov za úspechy v oblasti techniky a za výrazný prínos filmovému priemyslu.

Oscarové ceremoniály[upraviť | upraviť zdroj]

Udeľovanie cien Oscar ešte v Kodak Theatre
"Red Carpet" čiže slávny "červený koberec" pred Kodak Theatre

Divadlo bolo postavené ako nový domov pre slávnostné odovzdávanie cien Oscar, a preto už niekoľko týždňov pred ceremoniálom má priestory divadla prenajatá Akadémia filmového umenia a vied. Dlhú dobu pred vyvrcholením súťaže sa divadlo a jeho okolie pripravujú na priamy televízny prenos večera do celého sveta. Podľa vzoru starých čias, keď sa budovy kín pred premiérou filmu "prezliekali" do plagátov a veľkých billboardov, čaká každoročne divadlo premena. Nápis Dolby Theatre je prekrytý nápisom "The Academy Awards" a cez celé priečelie je spustený zlatý záves. Pred hlavným vchodom, ktorý strážia sochy Oscarov v nadživotnej veľkosti, je rozvinutý legendárny červený koberec. Kvôli nepovolenej reklame v televízii musia byť zakryté všetky reklamné pútače na budove a v jej okolí.

Iné využitie divadla[upraviť | upraviť zdroj]

Keď sa v divadle práve nekoná odovzdávanie Oscarov, hostí Dolby Theatre veľký počet umelcov, filharmóniu a slávnostné ceremoniály. Na javisku sa už objavili svetoví umelci, ako napríklad Prince, Christina Aguilera alebo Céline Dion a bolo tu odohraných množstvo Broadwayských muzikálov, tanečných show a opier.

Niekoľko rokov po sebe sa v divadle konala finále American Idol, americkej verzie speváckej súťaže Slovensko hľadá SuperStar. V rokoch 2004 a 2007 sa stalo miestom, kde sa stretlo 50 dievčat v súboji krásy Miss USA.

Majiteľ divadla a investície[upraviť | upraviť zdroj]

Z názvu Dolby Theatre (predtým Kodak Theatre) by mohlo vyplývať, že majiteľom divadla a celého komplexu je spoločnosť Dolby Laboratories (resp. Eastman Kodak). Pravým vlastníkom a hlavným investorom je však firma CIM Group, ktorá prepožičala meno divadla na budúcich dvadsať rokov.

Z celkových 567 miliónov dolárov vynaložených na realizáciu obchodno-zábavného centra Hollywood & Highland bolo približne 94 miliónov dolárov investovaných do výstavby samotného divadla. Spoločnosť Eastman Kodak zaplatila približne 74 miliónov dolárov za právo názvu od roku 2001. V dôsledku bankrotu spoločnosti však toto obdobie nebolo naplnené a názov na nasledujúcich 20 rokov, počnúc 2012 si zaplatila spoločnosť Dolby.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. WATSON, PERNELL. Oscar Theater Cost Kodak $75 Million [online]. DailyPress, 2002-03-31, [cit. 2014-03-16]. Dostupné online. Archivované 2015-03-26 z originálu. (anglicky)
  2. MACATEE, Rebecca. Goodbye, Kodak! Academy Awards' Home Renamed Dolby Theatre [online]. Eonline, 2012-05-1, [cit. 2014-03-16]. Dostupné online. (anglicky)
  3. DUKE, Alan. Oscars home gets new name: Dolby Theatre [online]. CNN, 2012-05-1, [cit. 2014-03-16]. Dostupné online. (anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]