Douala

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Douala
mesto
Štát Kamerun Kamerun
Provincia Littoral Province
Okres Wouri
Rieka Wouri
Nadmorská výška 13 m n. m.
Súradnice 4°3′S 9°41′V / 4,050°S 9,683°V / 4.050; 9.683
Rozloha 210 km² (21 000 ha)
Obyvateľstvo 2 446 945 (2012)
Časové pásmo CET (UTC+1)
 - letný čas CEST (UTC+2)
Wikimedia Commons: Douala
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Douala je najväčšie mesto Kamerunu. Je hlavným mestom provincie Littoral a obchodným strediskom celého štátu. Leží v západnej časti krajiny, na pobreží Guinejského zálivu na ploche 210 km², v nadmorskej výške 13 m n. m. S počtom obyvateľov takmer 2,5 milióna je tesne najväčším mestom krajiny.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto stojí na brehu rieky Wouri a prvými Európanmi, ktorí sem prišli, boli okolo roku 1472 Portugalci. Výhodná poloha na pobreží Guinejského zálivu a obchodné záujmy kolonizátorov podnietili príchod ľudí z vnútrozemia a jeho rýchly rast. V 18. storočí bolo významným centrom obchodu s otrokmi a slonovinou. Mesto sa v roku 1884 stalo hlavným mestom nemeckej kolónie Nemecký Kamerun. Po prvej svetovej vojne bolo mesto obsadené belgickou armádou a stalo sa súčasťou Francúzskeho Kamerunu. Je hospodárskym a obchodným centrom krajiny a v rokoch 19401946 bolo hlavným mestom krajiny.

V meste sa nachádzajú administratívne a obchodné oblasti (štvrť Bonanjo), nočným životom je známa štvrť Akwa a reštaurácie, kaviarne a cukrárne sa nachádzajú na hlavnej triede. Množstvo barov a nočných podnikov sa nachádza v okolí prístavu, ktorý je najväčší v krajine. Veľká časť zahraničných prisťahovalcov pracuje v oblasti ťažby ropy.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

V Douale sa nachádza dôležité medzinárodné letisko, najvýznamnejší kamerunský prístav a železnicou je spojenia, vedúce do hlavného mesta Yaoundé, Ngaoundéré, Kumba a Nkongsamba. Do Yaoundé tiež jazdia pravidelné autobusové linky po udržiavanej ceste.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Douala

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Douala na českej Wikipédii.