Dvorana Vysokej školy múzických umení

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Areál VŠMÚ

Dvorana Vysokej školy múzických umení je dostavba časti areálu VŠMU na Zochovej ulici v Bratislave. Pod projekt sa podpísal autorský kolektív ateliéru BKU (Michal Bogár, Ľubomír Králik a Ľudovít Urban). Slúži pre tanečný projekt Ateliér pohybu DVORANA.

Časová línia[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2003 – Štúdia, Projekt
  • 2004 – Realizácia

Urbanistické riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Objem Dvorany sa nachádza vo vnútrobloku uzavretom pôvodným objektom VŠMU a novostavbou Filmovej a Televíznej fakulty VŠMU a neprejavuje sa vo výzore okolia prístupného pre verejnosť.

Architektonické, funkčné a dispozičné riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Vstup do časti Dvorany je z hlavného vstupu do objektu. Celé komunikačné napojenie Dvorany je riešené z hlavného schodiska pôvodného objektu. Schodisko sa otvára a spolu s uvoľneným objemom dostavby vytvára veľkorysejší priestor, pričom sa obidva objekty vzájomne prepájajú. Povrchové úpravy fasád, omietky, kov (hliník rámov okenných otvorov a žalúzií) sklo boli navrhnuté s použitím tlmenej farebnosti v zmysle odporúčaní pamiatkovej správy a doplnených dreveným obkladom plátku strechy baletnej sály.

Interiéry[upraviť | upraviť zdroj]

Vo veľkej miere sa uplatnil princíp a prvky stavebného interiéru. Jednotlivé prevádzky boli odlíšené podľa zvukovo-akustických a svetelných potrieb a funkčného využitia.

Exteriéry[upraviť | upraviť zdroj]

Sú príbuzné riešeniu Filmovej a Televíznej fakulty. Prevádzka si vyžiadala úpravu a doplnenie rampy. Koncepcie múrikov ako žardiniér s popínavou zeleňou prispela k akcentovaniu výškového predelu. Dlažba dvoru ostala v zmysle Filmovej a televíznej fakulty.

Dispozičné riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1. nadzemné podlažie – koncertná sála, šatňa, café, sklady
  • 2. nadzemné podlažie – kancelárie, sklad
  • 3. nadzemné podlažie – strojovňa ÚK, elektrorozvodňa, sklad
  • 4. nadzemné podlažie – baletná sála, šatne

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°08′45″S 17°06′11″V / 48,145751°S 17,103033°V / 48.145751; 17.103033