Električková trať Černokostelecká – Ústřední dílny Dopravního podniku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Električková trať
Černokostelecká – Ústřední dílny Dopravního podniku
Trať od Ústredných dielní Dopravného podniku
Trať od Ústredných dielní Dopravného podniku
Základné údaje
ŠtátČesko Česko
MiestoPraha
SieťElektričková doprava v Prahe
PrevádzkovateľDopravní podnik hl. m. Prahy
Dátum otvorenia2. mája 1967
Technické údaje
Počet staníc5
Rozchod koľaje1435 mm
Napájacie napätie600 V
Počet koľají2

Električková trať Černokostelecká – Ústřední dílny Dopravního podniku je jednou z tratí pražskej električkovej siete. Vedie zo Strašníc do Malešic (čiastočne po ich hranicu) vo východnej časti Prahy, končí v Malešiciach neďaleko trojmedzia Malešice - Hostivař - Štěrboholy, pri vchode ústredných dielní, ktorých hlavné haly sa nachádzajú z väčšej časti na území Hostivaře.

Je dvojkoľajná a elektrifikovaná, na svojom východnom konci ukončená dvojkoľajovú protismernú električkovou slučkou. Na východnej strane potom plynule nadväzuje na električkovú trať Černokostelecká – Vinice, vedúca ďalej do centra mesta. Trať k Ústredným dielňam sa nachádza na vlastnom telese; je vykonaná ako trať s otvoreným koľajovým zvrškom, umiestnená do stredného pásu vozovky.

Električková trať bola plánovaná už od 20. rokov 20. storočia, jej hlavným účelom bolo spojiť novo plánované ústredné dielne sa zvyškom električkovej siete. K realizácii sa však pristúpilo až po druhej svetovej vojne, stavať sa začalo roku 1962 (práce však vzhľadom na nedostatok koľajníc boli v nasledujúcom roku prerušené). Električková trať začala slúžiť cestujúcim a hlavne dopravnému podniku od 2. mája 1967. Spolu s ňou boli sprevádzkované aj Ústredne dielne Dopravného podniku. V rokoch 1988 – 1990 bol rekonštruovaný most (cez nákladnú železničnú trať Hostivař – Libeň) na trati, v roku 2001 potom bola rekonštruovaná trať celá.

Zastávky[upraviť | upraviť zdroj]

Zastávka Na Homoli
  • Ústřední dílny Dopravního podniku – konečná linky 5
  • Na Homoli
  • Malešická továrna
  • Depo Hostivař (do roku 2006 Hutní základna)
  • Černokostelecká – konečná pre linky 7 a 13

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tramvajová trať Černokostelecká – Ústřední dílny Dopravního podniku na českej Wikipédii.